Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1924 novooboljele osobe

Slovenija uvodi strože mjere: Zabranjena sva okupljanja osim članova zajedničkog kućanstva, obustavlja se javni prijevoz, promjene i na granicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđene 1924 nove zaraze koronavirusom, a umro je 41 oboljeli od COVID-19, najviše do sada, objavila je u četvrtak slovenska vlada. U posslijepodnevnim satima objavljene su i nove mjere.

Na konferenciji za medije slovenske vlade u četvrtak ministar zdravstva Tomaž Gantar najavio je produljenje postojećih epidemioloških mjera za još 14 dana, ali i uvođenje novih pa će se tako u iduća dva tjedna nastava u svim školama odvijati online, a vrtići će biti otvoreni samo za hitne slučajeve.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna SITUACIJA JE OZBILJNA Kod susjeda znatni porast broja novozaraženih koronom: Uvode se restrikcije, epidemiolozi objavili nove preporuke

Zatvaraju se sve trgovine koje ne prodaju nužne potrepštine, a kao i u prvom valu, obustavlja se javni prijevoz. Neće se odvijati ni vožnje u autoškolama. Zabranjena su i sva okupljanja, osim članova iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Vjenčanja su moguća, ali uz prethodnu dozvolu ministarstva rada. 

Dosadašnje mjere poput ograničenja kretanja unutar općine produljuju se za još 14 dana.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je i promjene u graničnom režimu koje će vrijediti od ponedjeljka. Više se ne dopuštaju iznimke da se vikendima ili unutar 48 sati može izaći i ući u Sloveniju bez negativnog testa ili karantene, a zabranjuje se i odlazak na poljoprivredno zemljište u susjednu zemlju kao i posjeti članova uže obitelji iz EU-a ili područja Schengena unutar 72 sata.

"Maknuli smo dosta iznimaka - ljudi su mogli ići na svoje vikendice ili brodove u susjedne zemlje i vratiti se u roku od 48 sati bez negativnog testa i karantene. Ove iznimke više nema. Također, nema iznimke koja vam je omogućila da putujete na svoje zemljište radi poljoprivrednih poslova - više nije moguć povratak bez testa ili karantene.

Izbrisali smo odluku koja je omogućavala posjete članovima uže obitelji na 72 sata, to je sada dopušteno samo unutar EU-a ili Schengena. Dakle, više vikende nećete moći provoditi u BiH ili Srbiji", pojasnio je Hojs.

 

Ministar zdravstva Gantar je rekao i kako je vlada osigurala cijepiva za 60 posto stanovništva te da će ga prvi primiti zdravstveni radnici i rizične skupine. Kao veliki problem istaknuo je povećan broj zaraženih zdravstvenih djelatnika. Prema modelima koje ima vlada, zaražen je svaki 22. stanovnik Slovenije pa je Gantar ocijenio kako je za suzbijanje epidemije u ovom trenutku ključno smanjenje kontakata između članova različitih kućanstava, piše 24ur.

Velik broj oboljelih

Novozaraženih je nešto manje nego prethodni dan, kad ih je bilo više od 2200, ali je postotak pozitivnih testova veći - 28,45 posto. Ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije popeo se na 50.864, od čega je aktivno 20.151 slučaj. 14-dnevna incidencija nešto je smanjena, na 961 zaraženih u posljednjih 14 dana na sto tisuća stanovnika, no broj oboljelih u bolnicama i na intenzivnim odjelima i dalje se povećava.

Trenutačno je hospitalizirano 1210 pacijenata, 31 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjelima ih je 197. U posljednja 24 sata umro je 41 oboljeli, najviše do sada, pa se broj umrlih od početka epidemije povećao na 686, podaci su koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene