Obavijesti Video Pretražite Navigacija
porast potrošnje

Koliko smo potrošili? Nakon popuštanja mjera u dva dana izdano 50 posto više računa nego prošlog tjedna

Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2
Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 1 Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 Galerija 1/2 >>
Popuštanje mjera početkom tjedna i otvaranje trgovina neprehrambenom robom vidi se i kada se uspoređuju fiskalizirani računi. Od porezne uprave tražili smo podatke o broju i iznosu računa za ponedjeljak i utorak u odnosu na iste dane prošlog tjedna kad neprehrambene trgovine nisu radile. Evo što kažu podaci.

U ponedjeljak, prvi dan nakon popuštanja mjera, gledajući sve djelatnosti izdano je više od 3,8 milijuna računa. Hrvati su taj dan potrošili gotovo 420 miljuna kuna. U odnosu na ponedjeljak ranije, kad neprehrambene trgovine nisu radile, broj i iznos svih računa veći je za 22 posto. I u utorak se trošilo. Uspoređujući ovaj i prošli utorak broj računa u ukupnom sektoru gospodarstva veći je za 21 posto, dok je iznos računa veći za 18 posto.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

  Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Kada se pak promatra samo djelatnost trgovine na malo vidljivo je da je u ponedjeljak 27. travnja izdano više od 2,4 milijuna računa. Građani su ukupno potrošili 254 milijuna kuna. Uspoređujući to s podacima iz ponedjeljka prije popuštanja mjera to je rast od 50 posto u broju računa, dok je iznos računa veći za 32 posto.

  Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Građani očito nisu u trgovine žurili odmah prvog dana popuštanja mjera, ali su zato u utorak bili aktivniji. Naime broj računa u usporedbi s utorkom iz prošlog tjedna veći je za čak 76 posto, a iznos računa s veći za 60%.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene