Popuštanje mjera početkom tjedna i otvaranje trgovina neprehrambenom robom vidi se i kada se uspoređuju fiskalizirani računi. Od porezne uprave tražili smo podatke o broju i iznosu računa za ponedjeljak i utorak u odnosu na iste dane prošlog tjedna kad neprehrambene trgovine nisu radile. Evo što kažu podaci.

Galerija


U ponedjeljak, prvi dan nakon popuštanja mjera, gledajući sve djelatnosti izdano je više od 3,8 milijuna računa. Hrvati su taj dan potrošili gotovo 420 miljuna kuna. U odnosu na ponedjeljak ranije, kad neprehrambene trgovine nisu radile, broj i iznos svih računa veći je za 22 posto. I u utorak se trošilo. Uspoređujući ovaj i prošli utorak broj računa u ukupnom sektoru gospodarstva veći je za 21 posto, dok je iznos računa veći za 18 posto.

Vezani članci COVID bolnica u Areni Otvara se stacionar Arena, liječnik HV-a otkrio: "Sve je spremno. Sutra primamo prve pacijente. Za vikend će ih doći ukupno 40" Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19"

 

Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2
Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Kada se pak promatra samo djelatnost trgovine na malo vidljivo je da je u ponedjeljak 27. travnja izdano više od 2,4 milijuna računa. Građani su ukupno potrošili 254 milijuna kuna. Uspoređujući to s podacima iz ponedjeljka prije popuštanja mjera to je rast od 50 posto u broju računa, dok je iznos računa veći za 32 posto.

 

Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2
Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Građani očito nisu u trgovine žurili odmah prvog dana popuštanja mjera, ali su zato u utorak bili aktivniji. Naime broj računa u usporedbi s utorkom iz prošlog tjedna veći je za čak 76 posto, a iznos računa s veći za 60%.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr