Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija Foto: Getty Images

Cijepljenje protiv COVIDA-19 postaje obvezno za sve francuske zdravstvene radnike i osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim pacijentima. U Grčkoj će cijepljenje biti obaveza za djelatnike domova za starije i zdravstvene djelatnike.


"Ako sada ne budemo djelovali, porast će broj slučajeva i hospitalizacija", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Vezani članci Napad jajima VIDEO Pogledajte kako su vandali pokvarenim jajima zasuli kontejner za COVID testiranja: ''Ovo je dno dna, napad na zdravlje naših djelatnika. Učinit ćemo sve da ih zaštitimo'' Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina

Zdravstveni radnici i osoblje u staračkim domovima moraju se cijepiti do 15. rujna.

U Francuskoj je prisutan snažan antivakserski pokret, ali vlasti su se nadale da će uvjeriti dovoljno ljudi, uključujući medicinsko osoblje, da se dobrovoljno cijepe i suzbiju širenje koronavirusa. No usporavanje stope cijepljenja dolaskom ljetnih odmora i nagli porast novih zaraza širenjem dominantne delta varijante, natjerali su vladu da ponovno razmisli.

Francuska će od kolovoza tražiti zdravstvenu propusnicu u restoranima, kafićima i određenim prijevoznim sredstvima, najavio je Macron.

"Zdravstvena propusnica primjenjivat će se u kafićima, restoranima, trgovačkim centrima, kao i u bolnicama, domovima umirovljenika, medicinsko-socijalnim ustanovama, ali i u avionima, vlakovima i autobusima za duga putovanja. Samo će cijepljeni i oni koji su testirani negativno biti u mogućnosti pristupiti tim mjestima", rekao je francuski predsjednik, dodavši kako će se za desetak dana to biti uvedeno i na​ mjestima za razonodu i kulturu.

Macron je rekao da cijepljenje neće biti obavezno za širu javnost, ali potiče sve da to učine. "Moramo ići prema cijepljenju svih Francuza, to je jedini put prema normalnom životu", istaknuo je Macron.

Francuska je prosječno primjenjivala više od 400.000 prvih doza cjepiva dnevno krajem svibnja, a sada je taj broj pao na oko 165.000 dnevno.

Nacionalna medicinska akademija nedavno je pritisnula francuske vlasti da uvedu obvezno cijepljenje za sve osobe u dobi od 12 godina i starije.

Francuska je sredinom travnja imala više od 42.000 zaraženih dnevno i taj broj je pao na manje od 2000 krajem lipnja. No ponovno bilježi porast zaraza s gotovo 4000 novih slučajeva dnevno.

Ako se ne poduzmu neke mjere i nastavi ovaj trend, u Francuskoj bi do kraja srpnja moglo biti do 20.000 zaraza dnevno, upozoravaju epidemiolozi.

Delta varijanta brine Europu

Obvezno cijepljenje, pa i ograničeno samo na zdravstvene radnike i drugo osoblje koje dolazi u kontakt s najranjivijim skupinama na COVID-19, nije rašireno u Europi, a Macron je ranije odbacivao tu mogućnost za Francusku.

Iznimka je dosad bila Italija, posebno pogođena u pandemiji, koja je nametnula obvezno cijepljenje zdravstvenih radnika krajem ožujka. Neki u Italiji se protiv te mjere bore na sudu, ali većina ju je prihvatila.

Grčka je objavila sličnu najavu u ponedjeljak. Cijepljenje protiv covida-19 za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obvezno jer nastavlja rasti broj slučajeva zaraze u zemlji.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis istaknuo je da će "ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna".

Na kontinentu raste zabrinutost zbog delta varijante pa se zemlje odlučuju na povratak ograničenja.

Nizozemska vlada ponovno je uvela ograničenja za noćne klubove, glazbene festivale i restorane, dok su španjolski Kanarski otoci zatražili od vlade da vrati policijski sat.

Nizozemski premijer Mark Rutte priznao je u ponedjeljak da je ublažavanje ograničenja u pandemiji bilo preuranjeno te se ispričao jer je broj zaraženih od tada buknuo na najvišu razinu u 2021.

Engleska, međutim, popušta mjere i od 19. srpnja bit će prva država u Velikoj Britaniji koja će ukinuti zakonsku obvezu nošenja maski i držanja distance.

Obavezno cijepljenje i u Grčkoj

Cijepljenje za zdravstvene djelatnike i osoblje domova za starije osobe u Grčkoj će postati obavezno jer broj slučajeva zaraze u zemlji nastavlja rasti, rekao je u ponedjeljak premijer Kyriakos Mitsotakis.

Premijer je istaknuo da će "ta odluka za osoblje domova za starije osobe na snagu stupiti odmah, dok će za zdravstvene djelatnike cijepljenje biti obavezno od 1. rujna".

Mitsotakis je također najavio nova ograničenja za suzbijanje širenja koronavirusa, poput onih da će ulazak u zatvorene prostore, poput barova, kina i kazališta, biti dopušten samo cijepljenim osobama.

"Neće se zemlja zbog pojedinaca ponovno zatvoriti", rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u televizijskom obraćanju najavljujući mjere i dodao da "nije Grčka ta koja je u opasnosti, nego necijepljeni Grci".

Zemlja s 11 milijuna stanovnika do sada je prvom dozom cijepila više od pet milijuna i 200 tisuća stanovnika, a oko 41 posto opće populacije potpuno je cijepljeno, izvijestio je Marios Themistokleous, glavni tajnik zadužen za cijepljenje.

U nastojanju da privuče više ljudi na cijepljenje i da do jeseni stopu procijepljenosti poveća na 70 posto, vlada je ponudila poticaje, uključujući gotovinu i besplatne mobilne podatke za mlade.

Grčki odbor za bioetiku preporučio je obvezna cjepiva za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za starije "kao krajnju mjeru" ako se napori na poticanju cijepljenja pokažu neučinkovitima.

Iako se vodila rasprava oko toga jesu li obvezna cijepljenja etična, istraživanje javnog mnijenja, koje je prošli tjedan objavila televizija Skai, pokazalo je da većina Grka pozdravlja taj potez za određene skupine.

Vlasti su u ponedjeljak također priopćile da će Grčka ovoga tjedna započeti cijepljenje tinejdžera u dobi od 15 do 17 godina.

"Rizik od bolesti u ovim godinama je mali, ali postoji", rekla je voditeljica grčkog odbora za cijepljenje Maria Theodoridou i dodala da je "glavna karakteristika ove dobne skupine širenje virusa u njihovo okruženje, što bi moglo uključivati ​​ranjive ili necijepljene ljude".

Grčka je u ponedjeljak izvijestila o 2.065 novih dnevnih zaraza covidom-19 i deset smrtnih slučajeva, čime se ukupan broj zaraženih od početka pandemije popeo na 440.872, a broj umrlih na 12.802.