Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke zemlje kaskaju

Više od tri milijarde doza cjepiva iskorišteno u svijetu: Jedna je zemlja cijepila više od 70 posto stanovnika, a ima i onih koje još nisu niti počele s kampanjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19 primijenjeno je u svijetu, prema podacima koje je od službenih izvora do utorka prikupila agencija France presse.

Prva milijarda doza je primijenjena 20 tjedana nakon početka prvih kampanja cijepljenja u prosincu, druga milijarda u 6 tjedana, dok su za treću milijardu trebala još 4 tjedna.

Oko 40 posto doza primijenjenih u svijetu (1,2 milijarde) je bilo u Kini, u Indiji (329 milijuna) i Sjedinjenim Državama (324 milijuna).

No, u odnosu na broj stanovnika, na Bliskom istoku prednjače u cijepljenju: Ujedinjeni Arapski Emirati su primijenili 153 doza na 100 stanovnika, a Bahrein i Izrael po 124.

Te zemlje su na oko 60 posto stanovništva koje je u potpunosti cijepljeno.

Malta cijepila više od 70 posto stanovništva

Zatim slijede Čile (118 doza po stanovniku), Velika Britanija (113), Mongolija (111), Urugvaj (110), Mađarska (107), Katar (107), te Sjedinjene Države (98). Te zemlje su u potpunosti cijepile oko polovice stanovništva.

Europska unija je primijenila 357 milijuna doza za oko 50 posto svog stanovništva, dok je oko 32 posto stanovnika bloka u potpunosti cijepljeno.

Malta, najmanja zemlja Unije, jako je daleko odmaknula s više od 70 posto u potpunosti cijepljenog stanovništva.

Najnaseljenije zemlje EU-a, Njemačka, Francuska, Italija Španjolska, imaju oko trećine u potpunosti cijepljenog stanovništva.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Fuchs komentirao dekana Pavelića Capak najavio: "Mi ćemo na jesen svakako cijepiti djecu. No za roditelje nije obavezno pa neće biti ni za njih"

Većina siromašnih zemalja počela je cijepljenje, uglavnom zahvaljujući mehanizmu Covax, ali cijepljenje je vrlo neujednačeno: zemlje s "visokim dohotkom", kako ih definira Svjetska banka, primijenile su prosječno 79 doza na 100 stanovnika, prema samo jednoj dozi u zemljama s "niskim dohotkom".

Pet zemalja još nije počelo kampanju cijepljenja: Tanzanija, Burundi, Eritreja, Haiti i Sjeverna Koreja.

Unatoč polemikama koje je izazvalo, cjepivo AstraZeneca /Oxford primijenjeno je u blizu 80 posto zemalja i teritorija koji cijepe, Pfizer/BioNTech u 47 posto, Sinopharm i Moderna u 22 posto, Sputnjik V u 19 posto, Johnson & Johnson u 14 posto a Sinovac u 11 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene