U crkvama diljem zemlje ponovno su se počela održavati misna slavlja. Ipak, vjernici se tijekom mise moraju pridržavati pravila, a misa se mora održati u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Galerija


Crkve diljem zemlje prije nekoliko dana dobile su upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako organizirati svete mise u skladu s epidemiološkim mjerama.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 8 Stožer objavio najnovije brojke, nema preminulih: Jedna županija traži strože mjere, druga ih ukida Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Latvija uvodi obvezno cijepljenje protiv COVID-a za tri sektora, u ostalima mogući otkazi necijepljenima

U subotu je tako misa održana i u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode. Na fotografijama u galeriji može se vidjeti da vjernici održavaju fizičku udaljenost, a na ulazu u crkvu stajali su redari koji su brinuli o tome da se svi pridržavaju pravila.

Održavanjem mise oduševljeni su i u samostanu. ''Ma to je neopisivo. Ono doma u samostanu je bilo što bilo, ovo je ono pravo'', kaže časna sestra Maristela.
 

Misa u Zagrebu prema uputama HZJZ-a - 4
Misa u Zagrebu prema uputama HZJZ-a - 5 Foto: Pixsell

Misa u Zagrebu prema uputama HZJZ-a - 4
Misa u Zagrebu prema uputama HZJZ-a - 1 Foto: Pixsell

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak je objavio upute za crkve kako organizirati mise. Prema tim uputama, vjernici moraju održavati razmak od dva metra, a broj vjernika u crkvi nije ograničen. U slučaju da vjernika ipak bude previše, dio njih misu će pratiti izvan crkve, gdje su župnici trebali osigurali razglase. Pričest se treba primati u ruke, a mir dijeliti bez rukovanja.