Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mir bez rukovanja

Crkve dobile upute za organizaciju misa: Na ulazu dezinficijens umjesto svete vode, broj vjernika nije ograničen

Crkve diljem zemlje dobile su upute kako od subote otvoriti vrata vjernicima i svete mise organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Prema uputama koje su crkve dobile za organiziranje mise, na ulazu će vjernike umjesto svete vode dočekivati dezinficijensi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve ide prema planu Čini se da smo se konačno pokrenuli, u Hrvatskoj cijepljena svaka treća osoba: HZJZ objavio gdje je najviše cijepljenih prvom, a gdje drugom dozom Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zbunjujuće informacije Capakova zamjenica pojasnila trebaju li cijepljeni nositi maske, otkrila i kada bi ponovno mogli u svatove: "Nije niti rečeno da je treći val završio"

Misu će vjernici pratiti uz razmak od dva metra, a njihov broj se neće ograničavati.

U slučaju da vjernika ipak bude previše, dio njih misu će pratiti izvan crkve, gdje će župnici osigurati razglase. Pričest će se primati u ruke, a mir će se dijeliti bez rukovanja.

''Sigurnost je prije svega na prvom mjestu i onda da sveta misa uistinu bude sastavljena od službe Božje i žrtve Kristove. Sve ostale manje bitne stvari - ulazak bez svete vode, pričest na ruku, mjere razmaka - nebitne su za svetu misu, a jako su bitne za zdravlje ljudi i na njih će se jako dobro paziti'', kazao je crkveni pravnik velečasni Mato Mićan

Biskup Hrvatske biskupske konferencije kazao je da mu je što ''sadašnje okolnosti omogućuju ublažavanje odredaba, a to u životu Crkve budi nadu za postupno vraćanje u redovitije oblike liturgijskih i molitvenih okupljanja te pastoralno-katehetskoga djelovanja''.

Detaljne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pročitajte u dokumentu ispod.

 

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene