Koronavirus u BiH, ilustracija
Koronavirus u BiH, ilustracija Foto: Armin Durgut/Pixsell

U Bosni i Hercegovinu u petak je potvrđeno 310 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je najveći broj u jednom danu otkako se virus SARS-CoV-2 pojavio u toj zemlji početkom ožujka.


Iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo priopćili su kako je u protekla 24 sata testirano nešto više od 1700 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 196 osoba s područja Federacije BiH te kod 114 iz Republike Srpske.

Vezani članci Kim Jong-un Zbog koronavirusa Kim Jong-Un šalje pomoć gradu između dviju Koreja. Loše vijesti stižu iz Brazila, druge najpogođenije zemlje u svijetu Koronavirus u Hrvatskoj U Hrvatskoj danas 77 novooboljelih, dvije su osobe preminule. Najviše novih slučajeva u Dalmaciji

 

Pojedinačni je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje su potvrđena 72 nova slučaja a jedna osoba preminula je u bolnici gdje je bila na respiratoru.

Još jedan smrtni slučaj prijavljen je i u RS odnosno u Banjoj Luci gdje je od četvrtka zaraza potvrđena kod 27 osoba.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je zdravstveni sustav u tom entitetu pod velikim pritiskom zbog naglog rasta broja zaraženih.

"Imamo veliko pogoršanje epidemiološke situacije", kazao je Zeljković pojašnjavajući kako je uzrok takvom stanju kršenje propisanih mjera a najveći problem su okupljanja ljudi u većim skupinama.

Istaknuo je kako bez održavanja fizičke distance među ljudima nije moguće učinkovito kontrolirati širenje zaraze.