Sumnjivi paket u tvornici u Walesu koja proizvodi cjepivo AstraZenece protiv covida-19 je siguran, a raspored proizvodnje nije poremećen, objavila je u srijedu tvrtka Wockhardt UK.


"Možemo potvrditi da je dovršena istraga sumnjivog paketa koji je danas stigao. Pošto je sigurnost zaposlenika naš glavni prioritet, proizvodnja je privremeno zaustavljena, na siguran način. Sad možemo potvrditi da je paket siguran, a zaposlenici se mogu vratiti u postrojenje", priopćio je Wockhardt čija tvornica u Wrexhamu u Walesu proizvodi cjepivo AstraZenece.

"Ovaj privremeni prekid proizvodnje ni na koji način nije utjecao na naš raspored proizvodnje i zahvalni smo vlastima i stručnjacima na njihovom brzom odgovoru i rješenju incidenta“, zaključuje se u priopćenju.

Na teren izašla ekipa za eksplozive

Tvornica je evakuirana u srijedu u poslijepodnevnim satima nakon primanja "sumnjivog paketa", a BBC je izvijestio da je na teren poslana ekipa za eksplozive.

"Wockhardt UK u Wrexhamu ujutro je primila sumnjivi paket. Sve mjerodavne službe su obaviještene i rade na tome", priopćila je tvrtka.

"Prema preporuci stručnjaka djelomično smo evakuirali tvornicu dok čekamo rezultate istrage. Sigurnost naših radnika i nastavak proizvodnje od najvećeg su značaja."

Najavili slanje manje doza

Incident se dogodio u vrijeme dok Europska unija od tvrtke traži da ju iz tvornica na britanskom tlu opskrbi s više doza svog cjepiva, nakon što je AstraZeneca prošli tjedan izvijestila europski savez da će dostaviti 60 posto manje doza nego što je obećano za prvi kvartal 2021. godine.

Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Europa je bijesna zbog cjepiva, u Afriku ono još nije ni stiglo: "Bogate zemlje su otišle i kupile velike količine"

Britansko-švedska tvrtka navela je da će poslati manje doza zbog problema s proizvodnjom u tvornici u Belgiji, no Europska komisija joj je poručila da su i postrojenja u Velikoj Britaniji dio sporazuma i da ga mora ispuniti.

Hrvatskoj je u sklopu dogovora na razini Europske unije dodijeljeno 2.705.000 doza cjepiva AstraZenece, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju