Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO SE ČEKA?

Svoje hotele su morali o vlastitom trošku pretvoriti u karantene, a od države još nisu dobili ni kune: "Samo da nam nešto daju..."

Milijunski troškovi hotela - karantena - 3
Milijunski troškovi hotela - karantena - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milijunski troškovi hotela - karantena - 1 Milijunski troškovi hotela - karantena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Milijunski troškovi hotela - karantena - 2 Milijunski troškovi hotela - karantena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Milijunski troškovi hotela - karantena - 3 Milijunski troškovi hotela - karantena - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vatroslav Ljušanin Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj je na početku epidemije bilo mobilizirano više od 50 objekata i pretvoreno u karantene. Troškovi mobilizacije sada državi dolaze na naplatu, a broje se u milijunima kuna.

Vlasnici hotela su nam se tako požalili da do danas nisu dobili ni kune, a što se čekalo pitali smo Ministarstvo gospodarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ IZAZOVA Korona ne posustaje: Tomislavov dom na Sljemenu opet je karantena, a razrađuje se i poseban plan uoči nove školske godine Slika nije dostupna karantena unutar karantene Zbog žarišta u tvornici tisuće stanovnika u karanteni: Podignute ograde visoke dva metra, stalne policijske ophodnje...

Hotel iz Donjeg Miholjca bio je mobiliziran od sredine ožujka do početka svibnja, a za to im je, prema zapisniku o mobilizaciji, svaki dan trebalo refundirati 7000 kuna + PDV.

„Oni osporavaju takav način izračuna. Kažu da je to propust njihovih ljudi na terenu“, kaže direktor hotela Vatroslav Ljušanin.

Iz ravnateljstva Civilne zaštite to potvrđuju.

„U početku je malo došlo do nesnalaženja i to smo ispravili“, kaže zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut i dodaje kako zapisnik nije pravni dokument, ali se na kraju točno uspostavila procedura koja ide.

Kaže nam da će se nadoknaditi samo stvarno nastali troškovi kojih nemalo imaju i u jednom hotelu između Virovitice i Slatine.

Direktor hotela Igor Krpačić kaže kako im dosad ništa nije uplaćeno pa tako ni troškovi energenata u smještaju karantene i svi dodatni troškovi koji se sastoje od nabavka opreme i dezificijensa.

Iako im novac nije uplaćen, država za svoje troškove ne čeka nego im šalje račune. Državi tako duguje i hotel iz Donjeg Miholjca koji čeka da mu se plati ukupno 270 noćenja i 776 obroka.

„Država je tu sada koja ovo koči s isplatom. U kojem će to iznosu na kraju biti, kako će biti, vjerujte mi - samo da nešto daju“, kaže direktor hotela Vatroslav Ljušanin.

Ukupno su 52 objekta bila mobilizirana za karantene, a za naknade troškova osigurano je iz proračuna oko 30 milijuna kuna. Sva dokumentacija koja je stigla iz stožera, bit će, kaže, pregledana tijekom današnjeg dana

„Sredstva a su ovih dana prebačena na planske stavke robnih rezervi. Svi oni koji su pomogli da se prebrodi prvi val krize Covid - 19, sve one naknade koje su ugovorene i dogovorene tokom ovih nekoliko dana bit će im isplaćene“, kaže ministar gospdarstva Darko Horvat.

Hotelima čiji su vlasnici tražili mjere od države za radnike, kao što su oba iz naše priče, država neće dvostruko platiti. Sav ostali trošak nastao karantenama, prema obećanju ministra, trebao bi se refundirati vrlo skoro.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene