Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WHO upozorava

Pogledajte gdje su dosad zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom: Jedna je država u nekoliko dana postala zemlja s najviše umrlih nakon Kine

Najviše zaraženih i umrlih od koronavirusa naziva COVID-19 je u Kini, gdje je i izvor zaraze. Izvan Kine, najviše je zaraženih u Južnoj Koreji, a najviše umrlih u Iranu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi se epidemija koronavirusa mogla pretvoriti u pandemiju. Od prosinca se proširila u 30-ak zemalja svijeta, ali one zasad uspijevaju zaustaviti drastično širenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Prema posljednjim podacima uglednog sveučilišta Johns Hopkins, koronavirus je potvrđen kod 79.524 osobe. Od toga ih je umrlo 2626, a izliječeno je 25.157 osoba.

Dezinfekcija ulica Statistike koronavirusa (Foto: DNEVNIK.hr)

U Iranu je koronavirus odnio najmanje 12 života, čime je Iran u svega nekoliko dana postao zemlja s najviše umrlih, nakon Kine. Broj zaraženih prešao je 60. Većina je iz pokrajine Qom, inače važnog šijitskog svetišta. Teheran o karantenama ne razmišlja.

"Što se tiče mogućih karantena, mi nismo za njih. Karantene su se uvodile prije Prvog svjetskog rata zbog izbijanja bolesti poput kuge. Kinezi nisu zadovoljni uvedenim karantenama. One imaju posljedice: stavite grad u karantenu, što se događa s ljudima u tom gradu?'', rekao je zamjenik iranskog ministarstva Iraj Harirchi.

Ipak, u dijelovima Irana škole i fakulteti su zatvoreni. Metro u Teheranu, koji svaki dan koristi tri milijuna ljudi, svakodnevno se dezinficira. Dezinfekcija je vidljiva na svakom koraku i u Južnoj Koreji, u kojoj je najviše oboljelih od koronavirusa izvan Kine. Zbog čišćenja je zatvoren i parlament u Seulu.

Stručnjaci se ne slažu

Ni Južna Koreja ne razmišlja o karantenama, iako detaljno provjerava članove vjerske zajednice u gradu Daegu. Nakon jedne od misa, više od tisuću ljudi prijavilo je simptome nalik gripi. "Trenutačno naša cijela obitelj pokušava ostati u kući i ne izlaziti. Ako nam trebaju neke stvari, kupimo u trgovini što je moguće više da ne moramo dolaziti puno puta. Bojimo se izlaziti'', rekao je jedan stanovnik Daega.

Stručnjaci se oko karantena ne slažu. Vjeruju da je upravo uvođenje karantene u gradu Wuhanu, odakle je zaraza krenula, spriječilo širenje zaraze na stotine tisuća ljudi. Ohrabrujuća je vijest da se stopa zaraze u Kini iz dana u dan smanjuje. "Znamo da je virus puno zarazniji, ali manje opasan od drugih tipova koronavirusa poput MERS-a i SARS-a'', kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

U Wuhanu su se počeli mijenjati trendovi. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da posljednjih dana iz tamošnjih bolnica više izliječenih izlazi nego što oboljelih ulazi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene