Testiranje na koronavirus u Finskoj
Testiranje na koronavirus u Finskoj Foto: Afp

Finska je upozorila u četvrtak da se pandemija COVID-a ponovno brže širi u zemlji, nakon nekoliko mjeseci relativno mirne situacije, te da se kreće u alarmantnom smjeru.


Finski 14-dnevni kumulativni broj slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika ostao je među najnižima u Europi s 15,5, pokazali su u srijedu podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Vezani članci Vučić nakon posjeta Sarajevu Vučić nakon donacije cjepiva omastio brk: ''Najbolje okrepljenje pred povratak u Beograd, obožavam sarajevske ćevape'' Opća bolnica Dubrovnik U jednoj županiji uvedene strože mjere, ali se smanjuju cijene PCR testiranja na vlastiti zahtjev

No finske su vlasti rekle da je zabrinjavajuće što se broj novih slučajeva tijekom posljednja dva tjedna do nedjelje udvostručio na 798, s 387 u prethodna dva tjedna.

Ministarstvo socijalne skrbi i zdravstva priopćilo je kako se može vidjeti nekoliko znakova ponovnog ubrzavanja epidemije u zemlji. 

"Porast stope učestalosti, porast udjela pozitivnih slučajeva među svim uzorcima, sve veće poteškoće u pronalaženju izvora zaraze i lanci infekcija postaju sve češći. Svi predviđaju prijelaz u fazu ubrzavanja epidemije", navodi se u priopćenju.

Oko 50 posto novih slučajeva otkriveno je među mlađima od 30 godina, dodalo je ministarstvo.

Nacionalni institut za zdravstvo i socijalnu skrb THL proširio je svoju preporuku da se maske ne nose samo u javnom prijevozu nego i u svim javnim zatvorenim prostorima i na javnim događajima u regijama u kojima se epidemija ubrzava.

"Situacija se razvija u alarmantnom smjeru", rekao je glavni liječnik THL-a Taneli Puumalainen.

Prema podacima od srijede, od početka epidemije u Finskoj su od koronavirusa umrle ukupno 343 osobe, a zaraženo ih je 9288.