Velesajam
Velesajam Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Specijalistica školske medicine s Nastavnog zavoda Andrija Štampar Neda Ferenčić Vrban otkrila je kako bi uskoro mogli krenuti javni pozivi za cijepljenje.


U Zagrebu bi uskoro mogli zaživjeti javni pozivi za cijepljenje, što znači da bi građani, primjerice mogli doći na Velesajam bez prethodne prijave na platformu ili prijave kod liječnika obiteljske medice.

Vezani članci Koronavirus, Srbija Susjedi ponovno bilježe zastrašujuće brojke novozaraženih, od jučer preminula 31 osoba: "Alternativa COVID propusnicama je zatvaranje, nema druge" Sjednica Vlade Plenković: ''Potpuno su neprihvatljivi ovi cirkusi koji se rade pred školama i šarlatanstvo gradonačelnika Sinja''

Specijalistica školske medicine s Nastavnog zavoda Andrija Štampar Neda Ferenčić Vrban napominje kako je to jedan od načina da se ubrza proces cijepljenja.

"S obzirom da pada broj zainteresiranih za cijepljenje to je jedino logično rješenje da se ljudi koji žele, dođu cijepiti", rekla nam je. Nema informacija kada bi sve moglo zaživjeti.

Iako je stigla preporuka za cijepljenje maloljetnika od 12 do 16 godina, još uvijek nije poslan poziv prema njima za njihovo cijepljenje.

"Stigle su preporuke HZJZ-a s obzirom na istraživanja i preporuka je od 12 do 16 godine za djecu cijepljenje Pfizerom. Cijepiti se dakle mogu djeca koja imaju kronične bolesti kako bi se cjepljenjem smanjio rizik od poboljevanja. Radi se o preporuci. Maloljetnici još uvijek ne dolaze, izdana je preporuka, ali još nismo izdali poziv za njihovo cijepljenje", objasnila nam je.

HZJZ i dalje ne izdaje preporuku o miješanju različitih doza, s toga se u Hrvatskoj i dalje cijepi istim cjepivom i za prvu i za drugu dozu.