Željno čekani turisti mogli bi se šokirati iznosom turističke pristojbe u Dubrovniku koja je dvostruko viša nego prošle godine. Ministrica turizma Nikolina Brnjac najavljivala je rješenje problema još prije mjesec dana. Provjerili smo gdje je zapelo.

Galerija


Za svako noćenje u dubrovačkom hotelu gost plaća i turističku pristojbu koja iznosi čak 20 kuna po osobi i noćenju.

"Osobno smatram da bi se pristojba trebala smanjiti s obzirom na ograničenu ponudu koju dajemo gostima u muzejima i ostalim sadržajima", rekao je Mario Matković, direktor hotela.

Ta je pristojba duplo skuplja nego lani.

"Odluka o visini pristojbe donesena je još prije pandemije kada je taj iznos bio opravdan. S obzirom na sve, smatram da se trebamo vratiti na iznos koji smo imali u 2020.", rekla je Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice Dubrovnik.

Iznos pristojbe različit je po gradovima i općinama, a država definira najniži i najveći iznos. Turističke pristojbe u određenom postotku se vraćaju gradu za unapređenje infrastrukture, a 30 posto ostaje turističkoj zajednici.

"Definitivno bi trebalo da se to riješi jer smo mi uputili i upit i Ministarstvu turizma. U našoj županiji problem je najviše Split i Podstrana. Sve ostalo je manje-više na minimumu", reporteru Nove TV Mariju Juriču rekao je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Snižavanje pristojbe ministrica je najavljivala baš u Dubrovniku.

"Imamo različitih prijedloga, s 20 na 10 kuna, u Dubrovniku i na ostalim lokacijama također", rekla je ministrica Nikolina Brnjac 23. travnja.

Medvjed koji je oštetio automobile VIDEO Pogledajte ekskluzivnu snimku pomahnitalog napada medvjeda. Stručnjaci otkrili koji su mogući razlozi za ovakvo ponašanje

Mislav Bago Analiza Mislava Bage: "HDZ je prošao dobro, Plenković je prošao loše. Bit će prava borba za njegova nasljednika"

Dano je novo obećanje. Naime, najavljen je pravilnik koji će se, tvrde u Ministarstvu, pomoći i iznajmljivačima te za 20 posto smanjiti paušalni iznos turističke pristojbe za nautičare.

Pravilnik je prošao postupak e-savjetovanja i kroz nekoliko dana će biti objavljen u Narodnim novinama. Osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u hotelima ili kampovima bit će oslobođeni plaćanja dijela turističke pristojbe, ovisno o županiji, odnosno jedinici lokalne samouprave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju