Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više cjepiva nego zainteresiranih

Pada interes građana za cijepljenje: "Neki se premišljaju, zovu liječnike i odgađaju za jesen"

Nastavi li interes za cijepljenje padati, teško da će ministar Beroš doći do cilja koji mu je premijer Plenković zadao. Jer već ovaj tjedan u nekim županijama moglo bi biti više cjepiva od zainteresiranih građana.

Po drugu dozu građani su danas dolazili na Velesajam. No ovog puta su skeptičniji da će se stanovništvo procijepiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: Preminulo je još šest osoba, pogledajte stanje po županijama Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Stožer objavio najnovije podatke, preminulo još osam osoba: Provjerite stanje po županijama

"Koliko sam primijetio malo je usporenije nego što je bilo prvi put. Ali ja se nadam da hoće svi", rekao je Nikola Glavić iz Zagreba.

"Neki su protiv. A nije u redu, nije u redu zbog svih nas koji smo stariji", dodala je Dragica Glavić reporterki Dnevnika Nove TV Srni Bijuk.

Ipak, Zagreb je i dalje po procijepljenosti prvom dozom iznad prosjeka Hrvatske. Danas su cijepili 4500 ljudi. Od idućeg tjedna planiraju 8500 na dan.

"Pa ja vjerujem da još uvijek hoće. Mi još nemamo problema kao neke županije, mi još nemamo problema sa zainteresiranosti i sa dolascima", rekao je Zvonimir Šostar, Ravnatelj NZJZ Andrija Štampar Zagreb.

Problem se, primjerice, pojavio u Istri. Prvi put ovaj tjedan imaju više doza nego zainteresiranih.

"Danas u Puli od nekih 1100 doza imamo 800 i nešto zainteresiranih. U kontaktu smo s liječnicima obiteljske medicine koji mnogi kažu da više nemaju zainteresiranih", rekao je Ante Ivančić, ravnatelj istarskih domova zdravlja.

Da bismo došli do cilja od 55% do kraja lipnja svaki dan bi se trebalo cijepiti 18.000 ljudi. Ali da interes pada, vidi i ministar Beroš.

"Loše je kalkulirati sa činjenicom da nam dolazi ljepši period godine, da ćemo pričekati jesen. Ne!", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

U HZJZ-u se oslanjaju na one koji su dosad računali na svoj imunitet nakon preboljenja.

"Nazovu svoje liječnike ili cijepitelje, neki od njih se premišljaju i odgađaju cijepljenje za jesen", kazala je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Problem je stvorila i platforma putem koje se većina trebala naručivati. A tako se naručila manjina. Recimo na Velesajmu je platformom pozvano tek 16.000 ljudi.

S druge strane, aplikacija za COVID potvrde proradila je u jednom danu. Prvog dana izdano je 40.000 potvrda.

"To znači ne samo da sustav funkcionira već da se građani vrlo lako snalaze sa tih nekoliko klikova", rekao je Božinović.

A možda baš olakšano putovanje bude dodatni poticaj za cijepljenje. No kako sada stvari stoje, čini se da će ovaj tjedan, kada dolazi najviše cjepiva dosad, 363.000, biti i viška.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene