Slovenski policajci na granici, ilustracija
Slovenski policajci na granici, ilustracija Foto: Borna Filic/Pixsell

Slovenija od srijede počinje s nadzorom granice s Italijom zbog koronavirusa, a kontroli pri ulasku u državu podliježu svi koji nisu slovenski državljani ili u njoj nemaju stalno prebivalište.


Za ulazak u Sloveniju inozemni putnici trebat će potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom, ne stariju od tri dana.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija U susjednu zemlju stiže 100 tisuća doza kineskog cjepiva, u prioritetnu skupinu uvrstili i novinare Testiranje na koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio: Uvedena nova pravila na granici za one koji dolaze pomoći Banovini

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na zaključke vlade donesene na dopisnoj sjednici, na talijansko-slovenskoj granici ili u njezinoj blizini provjeravat će se imaju li putnici koji dolaze iz Italije potvrdu o negativnom nalazu na Covid-19 koju im je izdao nadležni organ.

Potvrda mora biti na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku i ne smije biti starija od tri dana.

Osobama bez takve potvrde ulazak u Sloveniju može se zabraniti, no kontrola se ne odnosi i na teretni promet. Slovenski ministar zdravstva izdat će dodatnu odredbu u kojoj će biti definirano u koliko sati u srijedu počinje provedba kontrole ulaska, prenosi STA priopćenje slovenske vlade.

Vlada na odlasku premijera Marjana Šarca najavila je odluku o zatvaranju granice s Italijom koja će stupiti na snagu čim se za to stvore tehnički i administrativni uvjeti.

Na ljubljanskom aerodromu već je na snazi zabrana slijetanja zrakoplova iz koronavirusom pogođenih regija. Ta odluka važi do kraja mjeseca, a u srijedu će biti precizirana uputama za mjerenje tjelesne temperature putnika.

Zbog koronavirusa su s tog aerodroma već otkazane dvije popodnevne zrakoplovne veze s Beogradom, jutarnji let u i iz Frankfurta te popodnevne linije s Bruxellesom i Podgoricom u oba smjera. (Hina)