Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U Hrvatskoj zaraženo 15 ljudi

Koronavirusom zaražena i zamjenica britanskog ministra zdravstva: "Čim sam saznala poduzela sam propisane mjere"

Nadine Dorries
Nadine Dorries Ministarstvo zdravstva VB
Aktualno Galerija +0 Nadine Dorries Galerija 1/1 >>
Od koronavirusa dosad je oboljelo gotovo 115.000 ljudi, a u Hrvatskoj je trenutačno zaraženo 15 osoba. Brojke zaraženih i preminulih u svijetu još uvijek rastu. Italija je zbog širenja epidemije proširila mjere za suzbijanje koronavirusa i stavila cijelu zemlju u karantenu, a građanima je zabranjeno kretanje.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

* Više od 118.000 oboljelih u svijetu

* Umrlo je više od 4250 ljudi, izliječenih je više od 65.000

* U Italiji je zaraženo 9172 – umrlo je 463 ljudi, a 724 se oporavilo

* U Hrvatskoj je 15 oboljelih

* Slovenija ima ukupno 34 zaraženu osobu

* Prvi slučaj potvrđen je i u Federaciji BiH

Tijek događanja pratite u nastavku:

23:55 Nadine Dorries, zamjenica britanskog ministra zdravstva, objavila je da je pozitivna na koronavirus. Odmah nakon što je dobila rezultate testiranja, kaže, poduzela je sve potrebne mjere te je trenutno u kućnoj samoizolaciji. 

U Velikoj Britaniji je šest osoba preminulo od posljedica zaraze koronavirusom. U toj su zemlji trenutno zaražene 382 osobe. 

The latest person to die was a man in his early 80s who had underlying health conditions.

GPs are warning routine appointments at surgeries may have to stop as the number of coronavirus cases rises.

22:25 Potvrđen je prvi slučaj u Turskoj. Radi se o muškarcu čija je obitelj odmah stavljena pod promatranje. Turska je bila jedna od posljednjih država iz šireg europskog susjedstva u kojoj dosad nije bio zabilježen nijedan slučaj virusa, uz Libiju.

Prema sveučilištu Johns Hopkins koje prati epidemiju u svijetu, koronavirus u Europi još nije stigao samo u Crnu Goru i na Kosovo.

22:15 Putnici iz Crne Gore i BiH, koji su zrakoplovom iz Rima u utorak stigli u dubrovačku zračnu luku, prošli su kontrolu granične policije i sanitarne inspekcije te će posebnim vozilima pod policijskom pratnjom biti dopraćeni do granice, potvrdio je direktor luke Frano Luetić.

Hrvatski su putnici u samoizolaciji, a dva putnika, iz SAD-a i Argentine, smještena su u karantenu u blizini Dubrovnika.

22:0U saveznoj državi New York zbog koronavirusa će na ulice izići Nacionalna garda, najavio je guverner Andrew Cuomo i dodao da će vojnici dijeliti građanima hranu te dezinficirati škole.

 

20:30 Hitni odjel Kliničke bolnice Dubrava zatvoren je zbog sumnje u koronavirus. "Privremeno je zatvoren dio hitnog prijama jer je u hitnu službu došao jedan bolesnik sa sumnjom u gripu. No, liječnici su s pravom posumnjali na moguću zarazu koronavirusom", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik Nove TV, dodajući da je bolesnik upućen u Kliniku Fran Mihaljević.

Prostor se trenutno dezinficira.

Ministar apelira na one kojima zatreba liječnička pomoć da je trenutačno bolje ne dolaziti u hitni prijam u Dubravu. ''Postoje druge zdravstvene ustanove u blizini kojima se oni koji trebaju mogu obratiti", rekao je Beroš. 

18:15 Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u Zagrebu. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa skijanja iz Austrije. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba.

17:45 Slovenija zatvara granice s Italijom, objavio je slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru. Ova se mjera odnosi na putnički promet, ali ne i na teretni, piše 24ur.

17:30 U Zračnu luku Dubrovnik oko 16 sati sletio zrakoplov španjolske aviokompanije Vueling koji je letio iz Rima. Na letu je bilo 44 putnika, a iz dubrovačke zračne luke su za DNEVNIK.hr potvrdili da su putnici pregledani.

Dvoje stranih državljana koji su bili na letu odbili su ostanak u karanteni te su zrakoplovom ubrzo i napustili Hrvatsku, dok je hrvatskim državljanima sukladno uputama NSCZ-a izdano rješenje o samoizolaciji. Zrakoplov je oko 17 sati poletio iz Dubrovnika prema Rimu.

16:05 Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je na redovnoj konferenciji za medije da je karantena u trajanju od dva tjedna od dana obvezna za sve strane državljane koji u Hrvatsku dolaze iz cijele Italije, a ne

samo područja pogođenih koronavirusom.

Predsjednik NSCZ-a Davor Božinović izvijestio je da u utorak iz Italije u Hrvatsku ušlo 193 ljudi, od čega ih se 24 se samovoljno vratilo u svoju zemlju jer su došli iz pogođenih područja. ''Ostali su dobili mjere samoizolacije'', poručio je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da u Hrvatskoj zasad nema potrebe za zatvaranjem obrazovnih ustanova.

Traži se zatvaranje škola i vrtića u Istri

15:58 Potvrđena je još jedna oboljela osoba od koronavirusom. Riječ je o osobi koja je smještena u bolnici u Puli, a došla je iz Italije, zajedno s prvooboljelim, izvijestio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Ovo je 14. slučaj zaraze u Hrvatskoj.

15:40 Očekuje se redovna konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj će objaviti nove detalje o koronavirusu u Hrvatskoj. 

15:30 "To nije u ovom trenutku opcija za Republiku Hrvatsku", rekao je predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović novinarima komentirajući poziv Stožera civilne zaštite Istarske županije da se što prije donese odluka o otkazivanju svih javnih, kulturnih i sportskih događaja do 14. travnja, te da se zatvore vrtići i škole i Sveučilište u Istarskoj županiji.

15:09 Sjeverna Makedonija također je donijela odluku da se zatvaraju sve osnovne i srednje škole te vrtići. Mjera će biti na snazi idućih 14 dana, javlja Večer.mk.

15:00 Trg svetog Petra i Bazilika svetog Petra zatvoreni su za javnost zbog epidemije koronavirusa, objavio je u utorak Vatikan.

Ljekarna i supermarket u Vatikanu ostaju otvoreni, dok će se druge trgovine i kantina za osoblje zatvoriti, stoji u priopćenju Vatikana.

Mjere ostaju na snazi do 3. travnja, do kada vrijede i restrikcije koje je usvojila talijanska vlada kasno u ponedjeljak.

Splitski hotel postao karantena

14:50 Slovensko Delo piše kako je u Sloveniji dosad 31 osoba zaražena koronavirusom.

14:35 Klix.ba javlja kako će se u Republici Srpskoj do daljnjega zatvoriti sve osnovne i srednje škole. 

14:30 Jedna od najvećih međunarodnih konferencija u Hrvatskoj, LEAP Summit, koja okuplja više od 3500 sudionika te više od 80 predavača iz 40 zemalja svijeta, odgodila je datum održavanja petog, jubilarnog izdanja.

14:22 Dio splitskog hotela Zagreb na Duilovu postao je karantena za Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj će se smještati oboljeli od koronavirusa, doznaje Hina.

U tom je hotelu, a radi se o bloku C, proteklih dana preuređeno 20 soba u kojima će se od koronavirusa liječiti po jedna osoba u svakoj sobi. Za bolesnike, ali i za liječnike, pripremljeni su svi potrebni uređaji, antiseptici i jednokratna odjeća koja se nakon upotrebe baca i zamjenjuje novom.

Kako doznaje Hina, osobe koje budu donosile hranu bolesnicima i lijekove bit će odjevene u skafandere i totalno zaštićene kako se virus ne bi dalje širio.

Blok C je malo izdvojen od ostatka hotela tako da karantena ne bi trebala predstavljati problem za turiste koji će odsjedati u hotelu.

Na području najveće dalmatinske županije trenutno je pod nadzorom 250 osoba, a u Županijskom stožeru civilne zaštite ne žele detaljnije govoriti o karanteni.

Otkazani letovi u i iz Italije

14:20 "Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u stalnom je kontaktu sa Stožerom civilne zaštite RH, koji će napraviti epidemiološku procjenu situacije i tek nakon njihove preporuke mogu se donositi odluke temeljene na provjerenim činjenicama i stručnoj procjeni. U međuvremenu molimo da se ne podižu nepotrebne tenzije, već da se situaciji pristupi hladne glave sukladno svim dosadašnjim službenim uputama i stručnim preporukama", poručili su kratko iz Ministarstva znanosti i obrazovanja

14:00 Trenutačno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezanu za epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19) koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta, priopćio je HZJZ.

13:50 Ryanair je otkazao letove prema Italiji i iz Italije od subote do 9. travnja, a British Airways neće letjeti u Italiju do 4. travnja.

American Airlines najavio je promjene u rasporedu letova zbog smanjene potražnje putovanja. Broj međunarodnih letova bit će smanjen za 10 posto, a broj letova unutar SAD-a bit će smanjen za 7,5 posto. Delta Air Lines smanjuje broj međunarodnih letova za 20 do 25 posto.

13:45 Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović kazao je da je tendencija odluka koje su donesene, o zabrani okupljanja i prijedloga Nacionalnom stožeru o ukidanju nastave u školama i okupljanja djece u vrtićima - ne dopustiti slobodnu cirkulaciju virusa među građanima. "Ove mjere su jedine mjere kojima možemo očuvati mir i spriječiti daljnje širenje koronavirusa", objasnio je Stojanović.

13:40 Načelnik stožera Dino Kozlevac kazao je da je održan sastanak na kojemu su donesene određene mjere za naredno razdoblje. "Odlukom stožera na rok do 14. travnja suspendiraju se sva javna, kulturna i sportska događanja u Istri, bez obzira na to tko je organizator i na kojoj je razini događaj. To je s ciljem da se što manji broj okuplja na jednom mjestu i bude u kontaktu", objasnio je i dodao da granična policija i sanitarna inspekcija provode mjere na državnoj granici.

Od Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade traže da se na određeno vrijeme suspendira rad vrtića, škola i sveučilišta u Istarskoj županiji. Odgovor na svoj prijedlog mjera očekuju što prije.

13:35 "Što se tiče stranih državljana, državljana Italije, bilo je nekoliko njih koji su htjeli ući u Hrvatsku. Opcije su im - ulazak 14 dana u karantenu koju sami financiraju ili povratak u Italiju. Svi koji su došli vratili su se nazad", naveo je Kozlevac i dodao da hrvatski državljani koji dolaze iz istog područja moraju biti u kontaktu s epidemiologom, odnosno biti u izolaciji. "Od Vlade Republike Hrvatske zatraženo je suspendiranje rada škola i vrtića", kazao je Kozlevac i dodao da ugroženost postoji već duže vrijeme zbog ljudi koji dolaze iz Italije.

13:10 Otkazan je Zagreb Auto Show 2020, koji je trebao biti održan na Zagrebačkom Velesajmu od 31. ožujka do 5. travnja. Organizator je na Facebooku napisao da će novi datum održavanja biti objavljen uskoro.

13:00 S obzirom na preporuku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za odgodu skupova s više od 1000 ljudi zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji i okruženju, Zaklada Ana Rukavina i Zagrebačka filharmonija priopćile su da se otkazuje Koncert za život. Koncert se trebao održati u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Povrat novca za kupljene ulaznice može se zatražiti na blagajni Zagrebačke filharmonije u redovno radno vrijeme.

12:50 Croatia Airlines privremeno obustavlja letove između Zagreba i Rima, više detalja možete pročitati ovdje.

12:46 Istarski Zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak posebne preporuke radi sprječavanja epidemije koronavirusa kojima se, među ostalim, do daljnjeg odgađaju svi skupovi na otvorenome i u zatvorenim prostorijama, od dječjih priredaba i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta.

Odluka je donesena nakon što je jučer u Istri potvrđen prvi slučaj bolesti uzrokovane koronavirusom te zbog rapidnog širenja epidemije u susjednoj Italiji.

12:35 Splitsko-dalmatinski županijski stožer civilne zaštite u utorak je radi zaštite od koronavirusa zabranio sva događanja koja okupljaju više od 1000 osoba, doznaje se od načelnika Stožera dožupana Luke Brčića. "Za događanja koja okupljaju manje od 1000 osoba organizatori će morati tražiti odobrenje od Stožera ili županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo", objasnio je Brčić.

12:30 Zrakoplovna kompanija Wizz Air objavila je da obustavlja sve letove prema Italiji i Izraelu kako bi pomogla u sprječavanju širenja koronavirusa. Svi letovi te niskobudžetne kompanije prema Italiji obustavljeni su već od danas, a letovi prema Izraelu bit će obustavljeni od četvrtka. Pogođeni putnici bit će obaviješteni o alternativnim mogućnostima.

12:30 Iran je u posljednja 24 sata zabilježio najviše smrtnih slučajeva otkako je počela epidemija koronavirusa. U jednom danu preminulo je 54-ero oboljelih, piše BBC. Ukupno je od koronavirusa u Iranu oboljelo 8042 ljudi, a umrlo je 291.

12:20 Austrija je zabranila masovna okupljanja i događaje. Sva događanja koja bi mogla okupiti više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru i 500 na otvorenom - zabranjena su, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Austrija je ranije zabranila i dolazak putnicima iz Italije, osim ako imaju liječničku potvrdu da su zdravi.

12:10 Zbog nove situacije u Italiji, gdje je zbog širenja koronavirusa preventivna karantena proširena na područje cijele države, slovenska tvrtka HIT iz Nove Gorice zatvorila je u utorak neke svoje igračnice uz granicu, u kojima su najčešći gosti Talijani. "Situacija se mijenja iz dana u dan, u Sloveniji i u Italiji, pa tome moramo prilagoditi naše djelovanje. Naši djelatnici u igračnicama koje idućih dana neće raditi dobit će odluku o čekanju", kazao je u izjavi za javnost direktor HIT-a Tomaž Repinc te dodao da je to do sada njihova najteža poslovna odluka, ali da je donose kako bi zaštitili zaposlene i posjetitelje.

12:00 Broj oboljelih u Njemačkoj narastao je na 1255. U ponedjeljak su zabilježena prva dva smrtna slučaja, a preminuli su oboljeli u dobi od 78 i 89 godina.

11:50 Sav zračni promet prema Danskoj iz područja najviše pogođenih koronavirusom stat će danas tijekom dana, najavila je premijerka Matte Frederiksen. "Od danas se obustavlja sav zračni promet iz 'crvenih područja' prema Danskoj", dodala je. Zabrana se odnosi na putnike iz sjevernog dijela Italije, Irana i Južne Koreje, piše The Guardian.

11:40 Ulice diljem Italije prazne su u utorak ujutro, a uobičajene jutarnje gužve zamijenila je sablasna pustoš nakon što je vlada proširila mjere karantene na cijelu zemlju kako bi pokušala usporiti najgoru epidemiju koronavirusa u Europi. Mjere koje je objavio premijer Giuseppe Conte proširile su već poduzete korake u bogatoj sjevernoj regiji Lombardiji i dijelovima susjednih pokrajina. Kretanje je ograničeno, a javna okupljanja zabranjena.

11:35 BBC javlja da su u Poljskoj otkazana sva masovna okupljanja. U toj je zemlji do sada potvrđeno 17 slučajeva koronavirusa, a neki su od oboljelih u teškom stanju. Na graničnim prijelazima prema Njemačkoj i Češkoj počeo je pregled putnika.

11:30 Srbija je zatvorila granice za putnike iz zemalja koje su najviše pogođene pojavom koronavirusa, priopćeno je iz srpske vlade. Privremena zabrana odnosi se na sve one koji stižu iz Italije, određenih pokrajina u Kini, Južne Koreje, Irana i dijelova Švicarske, piše RTS.

11:25 Kazahstan je zabranio ulazak u zemlju putnicima iz Italije. Od 12. ožujka ulazak će biti zabranjen i putnicima iz Njemačke, Francuske i Španjolske. Do sada ta zemlja nema zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa.

11:20 Stožer za civilnu zaštitu Istarske županije održava sastanak na kojem bi mogle biti donesene strože mjere predostrožnosti zbog koronavirusa. Glas Istre javlja da je u Istri, koja je najbliža i najpovezanija s Italijom, već sada na snazi karantena za sve Talijane koji dolaze ili im se omogućuje povratak u Italiju. Hrvati koji dolaze iz Italije upućuju se na samoizolaciju.

11:05 British Airways otkazao je sve letove za Italiju i iz Italije, javlja The Guardian. "Svi putnici koji lete u Italiju ili iz nje do 4. travnja mogu ponovno rezervirati kasniji datum do kraja svibnja, premjestiti svoje odredište u Ženevu ili Zürich ili primiti puni povrat novca", priopćeno je iz kompanije.

11:00 Trajekt iz Ancone za Split dolazi u srijedu. Za sada ta trajektna linija nije otkazana, kažu u Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Svi putnici na trajektu bit će pregledani. Talijani će moći birati - karantenu ili povratak u Italiju. Hrvatima se nudi samoizolacija i stalni kontakt s epidemiologom, javlja reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

10:50 Sjeverna Koreja uvela je stroge mjere prevencije i zaštite od koronavirusa. Država do sada nije prijavila ni jedan slučaj zaraze, no stručnjaci sumnjaju da su ti podaci točni. Brinu se da bi epidemija u toj zemlji s ograničenom zdravstvenom infrastrukturom i medicinskim zalihama mogla biti pogubna.

10:40 Turisti masovno napuštaju Tenerife nakon što je cijeli hotel s gotovo 1000 gostiju stavljen u karantenu krajem veljače.

10:30 Otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Bruxellesu umjesto u Strasbourgu, predsjednik EP-a David Sassoli rekao je da je odluka donesena kako bi se i u izvanrednom situacijama osigurao kontinuitet rada te europske institucije. Sjednica koja se trebala održati od ponedjeljka do četvrtka skraćena je na dan i pol, a dnevni red reduciran je na samo tri teme: stanje u vezi s koronavirusom, migrantsku krizu i dugoročni europski proračun.

Sassoli je u samoizolaciji nakon što je posjetio Italiju prošli vikend. "Budući da sam prošli vikend bio u Italiji, odlučio sam, isključivo preventivno, slijediti upute i obnašati svoju dužnost predsjednika od kuće u Bruxellesu u sljedećih 14 dana u skladu sa zdravstvenim protokolom", kaže se u priopćenju koje je objavio Sassoli.

10:20 Češka od srijede zatvara škole. Najavio je to češki premijer Andrej Babiš na izvanrednoj konferenciji za novinare. Sve osnovne i srednje škole bit će zatvorene, no fakulteti nastavljaju s radom. Također, zabranjena su sva javna okupljanja na kojima je više od stotinu ljudi. Češka je do sada potvrdila 31 slučaj koronavirusa.

10:00 Moldavija je zabranila ulazak avionom svim strancima koji bi došli iz bilo koje zemlje zahvaćene koronavirusom. Zabrana je stupila na snagu u utorak, a premijer Ion Chicu kazao je da se zabrana odnosi na zemlje koje su pogođene zarazom.

9:40 U Wuhanu se zatvaraju posljednje dvije privremene bolnice izgrađene za potrebe oboljelih od koronavirusa. Privremene bolnice izgrađene su kako bi primile tisuće oboljelih, a javne površine, stadioni i škole postali su terenske bolnice. Posljednji objekti zatvaraju se jer je u Wuhanu, gradu iz kojega je epidemija potekla, broj oboljelih nastavio opadati, piše CNN.

9:30 Dva nova slučaja u Srbiji dvije su djevojke koje su prethodno bile u kontaktu s jednim od ranije zaraženih. Smještene su na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije. Drugi zaraženi, kineski državljanin, zbog upale pluća također je hospitaliziran, a njegovo je stanje stabilno. Za sada se utvrđuju svi njegovi kontakti jer epidemiolozi pretpostavljaju kako se nije zarazio u Srbiji, piše RTS.

9:20 Sjeverni Cipar potvrdio je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Turska državna agencija Anadolu objavila je da je prva zaražena osoba 65-godišnja Njemica koja je na Cipru boravila kao turistkinja. Bila je u grupi od tridesetak ljudi koji su autobusom prevezeni u hotel u gradu Famagusta. Zdravstveno stanje 65-godišnjakinje je stabilno, a hotel je stavljen u karantenu.

9:10 Britanske vlasti zatražile su od građana da ostaju u domovima ako se pojave i manji znakovi bolesti. Velika Britanija trenutačno je u prvoj fazi "obuzdavanja širenja virusa". Isplanirane su četiri, piše BBC. Istodobno, britansko javno zdravstvo objavilo je da je na Sveučilištu u Oxfordu student pozitivan na koronavirus. On je drugi slučaj na tom sveučilištu.

9:00 Petnaestero zaraženih u SAD-u umrlo je u roku od nekoliko sati bez ijednog simptoma bolesti. To se dogodilo u centru Life Care u Kirklandu. U bolnici se nadgledaju još deseci zaposlenika koji su zaraženi.

8:50 Znanstvenici su potvrdili da je u prosjeku potrebno pet dana za pojavu simptoma zaraze, piše BBC. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženima liječnici savjetuju samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Ako se kod osoba simptomi ne pojave do 12. dana izolacije, vjerojatno ih neće ni biti, no oni i dalje mogu biti prenositelji infekcije.

8:40 Burzovni indeksi na Wall Streetu potonuli su u ponedjeljak više od sedam posto. To je ujedno njihov najveći pad od velike financijske krize 2008. godine. Ulagači se povlače iz rizičnih investicija zbog straha od oštrog pada cijena nafte i širenja koronavirusa, piše DailyMail.

8:30 Španjolska trenutačno ima 1204 slučaja zaraze koronavirusom, a vlasti te zemlje najavljuju nove mjere suzbijanja širenja bolesti. Više od 70 oboljelih nalazi se na intenzivnoj njezi, a 28 oboljelih preminulo je od komplikacija koje je bolest izazvala, piše CNN. Dodatne mjere uvest će se za visokorizična područja - Madrid, Vitoriju i Labastidu.

8:25 Američki predsjednik Donald Trump nije testiran na koronavirus, objavila je Bijela kuća, premda su najmanje dvojica zastupnika s kojima je nedavno bio u kontaktu otišli u samoizolaciju nakon što su bili na konferenciji s osobom koja je pozitivna na virus. "Predsjednik Trump izvrsnog je zdravlja, a njegovi liječnici pomno ga prate", rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.

8:20 Srbija je potvrdila još dva slučaja zaraze koronavirusom. Zasad nije poznato više detalja o tim dvjema osobama i jesu li povezane s prva dva slučaja. Dosad su u toj zemlji oboljele četiri osobe, javlja RTS.

8:15 Malta je prekinula putničke linije prema Italiji. Svi letovi između Malte i Italije obustavljeni su na neodređeno vrijeme, priopćile su vlasti te zemlje, piše BBC. Obustavljena je i trajektna linija između talijanske Sicilije i Malte za putnike, koristit će se samo za prijevoz tereta i lijekova. Malta je potvrdila četvrti slučaj zaraze koronavirusom.

8:10 U Japanu je 33 oboljelih u teškom stanju. Svi oni nalaze se na aparatima za održavanje života ili na intenzivnoj njezi. Broj zaraženih u toj državi u posljednja dva dana porastao je i sad je 510, ne uključujući one s kruzera Diamond Princess. Od koronavirusa je umrlo 16 osoba.

7:50 Austrija je savjetovala svojim građanima koji su u Italiji da se vrate kućama zbog karantene koja je proglašena diljem Italije. "Austrijskim putnicima u Italiji hitno se preporučuje povratak u Austriju", priopćeno je na web-stranici ministarstva vanjskih poslova.

7:40 Norwegian Air privremeno je, zbog epidemije koronavirusom, zaustavio letove za i iz Italije, priopćeno je iz te kompanije u utorak, piše The Guardian.

7:30 Južna Koreja u utorak je prijavila 131 novi slučaj zaraze. To je prvi put u dva tjedna da je broj novooboljelih manji od 150. U posljednja 24 sata umrlo je troje ljudi, pa je broj umrlih narastao na 54.

Kineski predsjednik posjetio Wuhan

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je u utorak Wuhan, epicentar epidemije koronavirusa, prvi put od početka epidemije krajem prošle godine. Tijekom boravka u Wuhanu predsjednik će "posjetiti i izraziti pozdrave medicinskim radnicima, vojnim časnicima i vojnicima, radnicima u zajednici, policijskim službenicima, dužnosnicima i volonterima koji se bore protiv epidemije na liniji fronte, kao i pacijentima i stanovnicima", objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Xi je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji kako se situacija pogoršala. Njegov dolazak u grad, u kojem se vjeruje da se virus najprije pojavio, dolazi nakon što se prošlog tjedna širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini i pažnja se usmjerila na sprječavanje uvezenih infekcija s prekomorskih mjesta poput Irana, Italije i Južne Koreje.

Provincija Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, proučava planove za omogućavanje ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze koronavirusom da počnu putovati, objavili su u utorak državni mediji pozivajući se na sastanak koji je vodio šef pokrajinske stranke Ying Yong. Na sastanku, koji je izvijestio službeni Hubei Daily, rekao je da će ljudima možda biti dopušteno da počnu putovati koristeći mobilni sustav praćenja koji su posljednjih tjedana uspostavile mnoge lokalne vlasti u Kini.

Kontinentalna Kina imala je 19 novih koronavirusnih infekcija u ponedjeljak, objavila je u utorak Nacionalna zdravstvena komisija, što je pad od 40 dan ranije. Od novih slučajeva, 17 ih je bilo u Wuhanu, dok je jedan bio u Pekingu, a drugi u Guangdongu, zbog ljudi koji su stigli iz inozemstva, objavio je komisija.

Prvi slučaj zabilježen u Mongoliji

Koronavirus se širi svijetom, pa su tako prvi slučajevi zabilježeni i u Mongoliji i Panami. Mongolija je priopćila u utorak da je za francuskog državljanina koji radi u toj zemlji potvrđeno da je zaražen koronavirusom. Nacionalna komisija za hitne slučajeve objavila je kako je 57-godišnji muškarac putovao u Mongoliju iz Francuske i prolazio kroz Moskvu. Vlada je identificirala 42 osobe s kojima se pacijent susreo i još 120 pojedinaca koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentom koji radi za Badrakh Energy u južnoj provinciji Dornogovi i u stabilnom je stanju.

Mongolija je obustavila sva lokalna putovanja u provinciji Dornogovi, priopćila je komisija. Zaraza se pojavila u Mongoliji usprkos strogim graničnim i putničkim kontrolama koje je Ulan Bator nametnuo kako bi spriječio virus koji se prvi put pojavio u Kini i koji je sada zarazio više od 100.000 ljudi širom svijeta. Mongolija je zatvorila granične prijelaze iz Kine, uvela zabranu putovanja ljudima iz Japana i Južne Koreje i do 11. ožujka te zatvorila škole do kraja ožujka. Mongolski predsjednik Battulga Khaltmaa i drugi vladini dužnosnici koncem veljače završili su u 14-dnevnoj karanteni nakon povratka kući iz posjeta Kini kao mjera predostrožnosti.

Koronavirus je zabilježen i u Panami

40-godišnja žena otputovala je iz Španjolske i po dolasku u Panamu u ponedjeljak zatražila je bolničku skrb zbog vrućice i kašlja, rekla je novinarima ministrica zdravlja Rosario Turner te dodala kako vlada želi biti transparentna u vezi s tim slučajem. Žena, čije državljanstvo nije objavljeno i za koju se vjeruje da ima relativno slabiji stupanj bolesti, u stabilnom je stanju. "Ona ima ono što bismo mogli opisati kao manji slučaj koronavirusa", rekla je ministrica. (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene