Ljubljana, ilustracija
Ljubljana, ilustracija Foto: Igor Soban/PIXSELL

Danas je zadnji dan epidemije, riječi su kojima je glasnogovornica vlade Slovenije obznanila kraj epidemije koronavirusa u toj zemlji.


Maja Bratuša je kazala kako je epidemiološka situacija u Sloveniji povoljna.

Vezani članci Koronavirus u Velikoj Britaniji Cijepili su više od 70 posto građana i ukinuli gotovo sve mjere: Broj novozaraženih u padu šesti dan zaredom Cijepljenje, ilustracija Splitski infektolog o cijepljenju: "Do sada smo vikali na mlade, sada bismo trebali upozoriti i starije"

"Za to su zaslužni svi, oni koji su poštovali mjere, odlučili se za cijepljenje i prije svega ponašali se odgovorno", kazala je Bratuša.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franz Vindišar kazao je kako su na liječenju u bolnicama trenutačno 122 osobe, od čega njih 40 na intenzivnoj njezi.

"Iza tih brojki stoje ljudi i životi. Iza nas je teška godina i pol, stavljeni smo pred brojna iskušenja i uspjeli smo zahvaljujući solidarnosti, ali još nismo prošli kroz cilj", kazao je Vindišar.

Unatoč proglašenju kraja epidemije neke mjere ipak ostaju na snazi. I dalje vrijedi sistem PCT (preboljeli, testirani, cijepljeni) za ulazak u unutarnje prostore lokala, kulturne i sportske objekte i nestambene zgrade. Po deset metara kvadratnih po osobi potrebno je osigurati na događajima bez sjedećih mjesta, kao i po tri metra razmaka te osigurati najviše 75 posto popunjenosti kapaciteta na priredbama.

Vindišar je na konferenciji za medije također poručio da u Sloveniji ima dovoljno cjepiva za sve koji ga žele te pozvao građane da se za cijepljenje odluče što prije, javlja 24ur.