Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke mjere još na snazi

Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je zadnji dan epidemije, riječi su kojima je glasnogovornica vlade Slovenije obznanila kraj epidemije koronavirusa u toj zemlji.

Maja Bratuša je kazala kako je epidemiološka situacija u Sloveniji povoljna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena taktike Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije

"Za to su zaslužni svi, oni koji su poštovali mjere, odlučili se za cijepljenje i prije svega ponašali se odgovorno", kazala je Bratuša.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Franz Vindišar kazao je kako su na liječenju u bolnicama trenutačno 122 osobe, od čega njih 40 na intenzivnoj njezi.

"Iza tih brojki stoje ljudi i životi. Iza nas je teška godina i pol, stavljeni smo pred brojna iskušenja i uspjeli smo zahvaljujući solidarnosti, ali još nismo prošli kroz cilj", kazao je Vindišar.

Unatoč proglašenju kraja epidemije neke mjere ipak ostaju na snazi. I dalje vrijedi sistem PCT (preboljeli, testirani, cijepljeni) za ulazak u unutarnje prostore lokala, kulturne i sportske objekte i nestambene zgrade. Po deset metara kvadratnih po osobi potrebno je osigurati na događajima bez sjedećih mjesta, kao i po tri metra razmaka te osigurati najviše 75 posto popunjenosti kapaciteta na priredbama.

Vindišar je na konferenciji za medije također poručio da u Sloveniji ima dovoljno cjepiva za sve koji ga žele te pozvao građane da se za cijepljenje odluče što prije, javlja 24ur.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene