Catherine Calderwood
Catherine Calderwood Foto: Afp

Glavna zdravstvena savjetnica škotske vlade podnijela je ostavku nakon što se otkrilo da je kršila vlastite savjete Škotima o mjerama ograničenja kretanja tijekom epidemije koronavirusa.


Catherine Calderwood izrazila je "duboko žaljenje" u priopćenju objavljenom u nedjelju kasno navečer u kojem je objavila da podnosi ostavku nakon razgovora sa škotskom premijerkom Nicolom Sturgeon.

Vezani članci Koronavirus Brojevi u padu, ali odlučili su spasiti Božić: Uvode maske na parkirališta, samoizolaciju prije obiteljskih okupljanja Sanja Vištica priča sa Ivom Šušković - 1 Rad državnih službenika od kuće? Predstavnica sindikata: "Izvedivo je, ali..."

"Opravdani fokus na moje ponašanje prijeti da će omesti iznimno važnu zadaću koju vlada i zdravstvene službe imaju u izvlačenju zemlje iz pandemije koronavirusa", napisala je Calderwood.

Ranije je već priznala da je dva vikenda zaredom odlazila u vikendicu u ruralnom dijelu Škotske na istočnoj obali, što je u suprotnosti s njezinim vlastitim savjetima Škotima da ostanu u mjestu prebivanja.

Njezino priznanje uslijedilo je nakon što je Sun objavio njezine fotografije u popularnom turističkom odredištu Earlsferry. "Nisam slijedila vlastite savjete koje sam davala drugima", rekla je Calderwood u nedjelju novinarima. "Zbog toga iskreno žalim." Škotska joj je policija izdala upozorenje zbog odlazaka u vikendicu. (Hina)