Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže povlačenje odluke

Sindikati ljutiti zbog upute za pisanje državne mature iz samoizolacije: ''To je poništavanje mjere kao jedne od najvažnijih za sprječavanje širenja bolesti''

Prema uputama za polaganje ispita državne mature za učenike kojima je propisana samoizolacija, oni će moći ispite polagati u školi, ali pod posebnim pravilima. Žestoko su reagirali sindikati koji poručuju da je to poništavanje smisla samoizolacije.

Na upute za učenike u samoizolaciji koji trebaju pristupiti ispitima državne mature oštro su reagirali Nezavisni sindikati zaposlenih u srednjim školama. Poručili su Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da građane koji su u kontaktu s učenicima u samoizolaciji dovode u opasnost te traže da povuku te preporuke.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama našoj Viktoriji Bednjanec rekao je kako odgovor ni od jedne institucije kojoj su se obratili nije stigao. 

''Ako je lani bilo takvih slučajeva bili su sporadični i prošli su ispod radara javnosti, nije bilo toliko javno od HZJZ-a najavljen način na koji će učenici kojima je određena mjera samoizolacije pisati državnu maturu. Smatramo da je taj dopis i takav stav HZJZ-a poništavanje opće mjere samoizolacije kao jedne od najvažnijih mjera koja sprječava širenje bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Maske obavezne! HZJZ objavio upute za provedbu mature tijekom epidemije: Poznato što će biti s onima u samoizolaciji

Upravo zbog toga, zbog zaštite svih onih s kojima bi ti učenici došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, sa svim nastavnicima i zaposlenima, sa svim učenicima, kao i sa svima koji moraju baratati ispitnim materijalima koje će ti učenici dirati, u njih kihati, kašljati i bilo što. Treba zaštiti zdravlje svih tih ljudi'', poručuje.

Mihalinec je dodao da su Ministarstvu, kao i prošle godine, predložili da ti učenici ne pišu u vrijeme kada s u samoizolaciji. ''Da oni koji nisu stigli u ljetnom pišu u jesenskom roku, a da Ministarstvo s fakultetima i učilištima postigne dogovor da oslobode dovoljno mjesta za taj broj učenika da se mogu redovno sa svima ostalima natjecati za fakultet'', objašnjava Branimir Mihalinec.

Komentirao je i slab interes za cijepljenjem među prosvjetarima te ih pozvao da se cijepe. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene