Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maske obavezne!

HZJZ objavio upute za provedbu mature tijekom epidemije: Poznato što će biti s onima u samoizolaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije, u kojima se uz ostalo navodi da će pristupnici morati nositi maske za vrijeme ispita, ulaziti i izlaziti jedan po jedan te ponijeti svoj pribor i poštovati propisani razmak.

Prema objavljenim uputama, mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije mora se prije svakoga ispita i na kraju svakoga radnog dana temeljito oprati i dezinficirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najnoviji podaci Stožera Koronavirus u Hrvatskoj: Pogledajte koliko je zaraženih i preminulih u posljednjih tjedan dana Koronavirus, ilustracija - 1 KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Stožer objavio najnovije podatke: Preminulo 11 ljudi

Neposredno prije dolaska pristupnika prostorije treba provjetriti, a u svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike.

Dolazak pristupnika na ispite državne mature treba organizirati tako da se oni pri dolasku ne grupiraju. Izvan ustanove u kojoj se provodi ispit i u njoj poželjan je fizički razmak od 2 metra.

Pristupnici prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu i ponijeti zaštitnu masku, a na ulazu treba postaviti dozator s dezinficijensom.

Sve prisutne osobe obvezno moraju nositi maske (osim onih koje imaju izuzeće).

Pisani ispit u dovoljno velikoj prostoriji

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće, s otvorenim prozorima.

Učenici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje mjesto po rasporedu izvješenom na ulazu u prostoriju, razmak između učenika, dežurnih nastavnika i voditelja mora biti najmanje 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra.

Vrećica s ispitnim materijalom učenike će dočekati na stolu, a tijekom pisanja na stolu, uz ispitne materijale, smiju biti samo osobna iskaznica, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom.

Po završetku pisanja ispita, pristupnici odlažu ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještavaju dežurnoga nastavnika da su završili. Sve što su donijeli, pristupnici odnose sa sobom kada napuštaju ispitnu prostoriju.

Pristupnicima kojima je odlukom o prilagodbi odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati mjesto najudaljenije od ulaza u prostoriju kako bi po završetku redovnoga vremena trajanja ispita mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji.

No, pristupnike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit treba smjestiti što bliže izlaznim vratima prostorije, čak i kada im je omogućeno produljeno trajanje ispita.

Nakon ispita prostorije treba očistiti i oprati

Preporučuje se da pristupnici iz ispitne prostorije i ustanove organizira izlaze jedan po jedan, a propisani razmak treba održavati i nakon ispita.

Kada ispit završi, prostorije treba očistiti i oprati te provjetriti, a površine koje su se češće dodirivale prebrisati dezinficijensom.

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška osobnoga pomagača, ispit se provodi u izdvojenome prostoru i osobni pomagač nosi medicinsku (kiruršku) masku. Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji se koriste nekom drugom vrstom opreme ili pomagalima imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom ako nije drukčije dogovoreno.

Tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke.

COVID pozitivni ne smiju doći

Tijekom epidemije covid-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na covid-19 i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na covid-19 (povišena tjelesna temperatura i poremećaj osjeta njuha i okusa).

Negativan PCR nalaz nije potreban kao uvjet za pristupanje ispitima državne mature, ali ga moraju imati osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica te osobe koje kašlju, imaju poteškoće u disanju ili glavobolju.

Za one u samoizolaciji

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije moraju se javiti školi, a kandidati NCVVO-u radi dogovora o posebnim uvjetima polaganja ispita.

Svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu ispita državne mature, osobnim pomagačima i drugima preporučuje se da se prije prvoga i sve do posljednjeg ispita pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze (pridržavanje fizičke udaljenosti, pojačana osobna higijena te izbjegavanje većih okupljanja).

Osobe koje u razdoblju polaganja ispita razviju respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužni su o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine.

Ako se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi zaraza nekoga sudionika sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene