Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPECIFIČNI PROBLEMI

Roditelji moraju odlučiti hoće li djecu poslati u školu, ali mnogi su se požalili da izbora zapravo - nemaju

Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 2
Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 3 Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 4 Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 2 Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 1 Sanja Vištica i Kristian Jambrošić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrtić, ilustracija Galerija 1/5 >>
U suživotu s koronavirusom nije baš lako ni roditeljima školske djece. Poslati dijete u školu ili ne? Odluka nije laka.

Mnogi su se požalili da izbora zapravo ni nemaju jer - dok su oni na poslu nema tko brinuti o njihovoj djeci. Danas su održane konzultacije premijera Andreja Plenkovića, ministrice znanosti Blaženke Divjak i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka oko škola.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Još se bruse detalji drafta uputa koje je donio HZJZ. One će se službeno objaviti u četvrtak, a Capak je za DNEVNIK.hr otkrio neke od preporuka koje će donijeti. Gost Dnevnika Nove TV bio je dr. sc. Kristian Jambrošić iz Udruge obitelji 3plus, udruge obitelji s troje ili više djece, i sam otac četvero djece.

Situacija zatekla sve roditelje

Kako je kazao, ova situacija je sve roditelje zatekla. "Tako kod mene, kod kuće, četvoro je djece i svi rade od doma. Ja isto tako. Imamo dvoje studenata, a ovo dvoje su osnovna škola - viši i niži razredi. Tako da smo istovremeno svi za nekakvim računalima i to je poprilično kaotično", opisao je.

Dodaje da je svaka obitelj specifična po svojim problemima i situaciji u kojoj se nalazi. "Nekako se često ponavljaju problemi povezani uz povratak na posao. Sad u ovoj situaciji, kad ne znamo kad će i hoće li početi škola, pogotovo za roditelje manje djece koja idu u vrtić i u niže razrede osnovne škole, sve je vrlo neizvjesno.

Poslodavci traže da se roditelji vrate na posao

S jedne strane, poslodavci traže da se roditelji vrate na posao. Mnogi od njih su potrošili svoje godišnje odmore koje su imali i moraju se vratiti. Ne mogu ostaviti djecu nikome na skrb. Djedovi i bake su udaljeni, u drugim gradovima, sad se ne može odvesti djecu kod njih", kazao je Jambrošić i dodao kako je tu puno problema.

"Sam proces školovanja je isto veliko opterećenje za mnoge roditelje. Ima roditelja koji nemaju zadovoljene sve tehničke uvjete za ovu školu na daljinu. Oni koji imaju - djeca provode sate pred računalom, što je nešto što smo oduvijek nastojali izbjeći. Tako da imamo niz situacija koje su se pojavile, a u kojima ljudi ne znaju kako odreagirati", naveo je Jambrošić.

Za rješenje problema kaže da ih sigurno ima više. "Pogotovo vezano uz povratak na posao, jedna od sugestija bi bila, odnosno naš prijedlog - da se omogući roditeljima neka vrsta roditeljskog odmora, barem za jednog roditelja tako da djeca mogu ostati na skrb mami ili tati koji će biti s njima kod kuće do kraja pandemije", naveo je.

Potrebno rasterećenje cijele nastave

"Druge su stvari vezane uz rasterećenje cijele nastave. Opet nam se javlja dosta roditelja koji kažu da je previše posla koji djeca ne stignu napraviti. To je nekakav stres kroz cijeli dan pa i sedam dana u tjednu. Roditelji tu često nemaju pravu informaciju i traže pomoć od mjerodavnih institucija", istaknuo je Jambrošić.

Kaže da cijeli proces ostanka kod kuće i skrbi o djeci roditelje nije zatekao spremne te da se cijela provedba mogla napraviti boljom.

"Uz to što smo zaposlenici, mi smo i roditelji svojoj djeci. Sad, u ovim trenucima kad se nitko drugi ne može, kad se moramo mi o njima brinuti i preuzeti cijelu brigu na sebe o njihovom školovanju, potrebni uvjeti nisu kod svih zadovoljeni. Negdje jesu, negdje nisu, situacija je različita na terenu", opisao je i dodao da je Ministarstvo gospodarstva još u rujnu najavljivalo da se kroz porezne reforme može ublažiti problem u demografiji.

Vrijeme za pomoć roditeljima

"Možda je sad prilika da se pomogne roditeljima s djecom u ovoj situaciji kakva je, da se rastereti taj pritisak, pogotovo vezano uz egzistencijalna pitanja povratka na posao i zadržavanja radnog mjesta te kvalitetne skrbi i zdravstvene skrbi za djecu o kojoj brinu", rekao je Jambrošić.

Ministrici Divjak i Vladi poručio je da je bitna koordinacija. "Naše institucije imaju inicijativu i rade određene korake, no javljaju nam se roditelji koji često nemaju pravu informaciju ili se osjećaju da o njima nitko ne brine. Obitelji su stupovi društva. Djeca i obitelji po tom pitanju imaju svoja prava. Trebamo koordinirati sve institucije. Mi kao udruga nemamo odgovore, prikupljamo ih od drugih roditelja i prenosimo. Možda se može nešto napraviti po tom pitanju", zaključio je Jambrušić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene