Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u Hrvatskoj

Psihologinja Crvenog križa za Dnevnik Nove TV komentira kako psiha reagira u ovakvim situacijama

Marija Juzbašić
Marija Juzbašić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Marija Juzbašić Galerija 1/1 >>
Puno posla ovih dana i za djelatnike Crvenoga križa koji putem telefona nude psihološku pomoć građanima. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan razgovarao je s psihologinjom Marijom Juzbašić koja radi u ovom pozivnom centru.

Psihologinja Crvenog križa Marija Juzbašić radi u pozivnom centru za pružanje psihološke pomoći. Kaže da ljudi imaju različite obrambene mehanizme i različito se nose s ovom situacijom, ali je najvažnije da shvate da moraju zaštititi sebe i ostale.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova sjednica vlade Zbog koronavirusa strancima se produljuju dozvole za boravak, Crvenom križu 2,5 milijuna kuna pomoći Slika nije dostupna za vedriji duh Časne sestre i ekipa Crvenog križa prihvatili plesni izazov: "Za to se mora pronaći vremena"

Srtariji građani koji zovu najčešće pitaju što je samoizolacija i smiju li u dvorište. Juzbašić objašnjava kako im volonteri odgovaraju da smiju izaći van, ali da moraju izbjagavati druženja, kave, posjete.

"Mogu nas nazvati za podršku ili za dostavu lijekova, namirnica i slično", kaže Juzbašić.

Telefon Crvenog križa zovu i mlađi mlađi iz različitih razloga.

" Neki traže informacije, neki se boje da su zaraženi", kaže Juzbašić i dodaje kako razgovori traju između 15 i 30 minuta. 

"Ako netko želi duže razgovarati, kažemo da je to okej, ali trudimo se ograničiti na 15 minuta, onda im kažemo da mogu nazvati sutra", govori psihologinja.

Tim koji radi u pozivnom centru trenutno nije preopterečen. Juzbašić kaže da govinama treniraju  volontere i djelatnike koji su stručni za pruženje psihološke pomoći, ali i za njih zna biti iscrpljujuće.

"Svi brojevi su na web stranicama Crvenog križa ili zovite na 112 i možete tražit pomoć od djelatnika i volontera Crvenog križa", zaključjuje psihologinja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene