Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA NAS SAMO SAN

Pogledajte nevjerojatni video: Kinezi u samo tjedan dana izgradili bolnicu s 1000 kreveta za zaražene koronavirusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgradnja bolnice Huoshenshan u Wuhanu, namijenjenu zaraženima koronavirusom trebala bi biti završena u nedjelju, javljaju kineski mediji.

Samo tjedan dana od početka radova, bolnica pod nazivom Huoshenshan u zapadnom predgrađu Wuhana, epicentru epidemije novog koronavirusa, trebala bi biti završena. Bolnica zauzima prostor od šest hektara, što je veličina četiri nogometna igrališta.

Pročitajte i ovo Ilustracija u tjedan dana Objavljeni novi podaci: Raste broj zaraženih koronavirusom Ilustracija Preminulo 7 milijuna ljudi Gdje je i kako nastao virus koji nam je okrenuo živote naopako? Poznati rezultati istrage američkih obavještajaca

Vlasti su na njezinoj izgradnji angažirale četiri građevinske kompanije kako bi u tjedan dana bio dovršen medicinski centar s 1000 bolničkih kreveta.

Bolnica je izgrađena od montažnih objekata i brodskih kontejnera, otuda velika brzina u njezinoj izgradnji, piše BBC. Prve pacijente, nova bi bolnica mogla primiti već u ponedjeljak, piše Xinhuanet.

Nedaleko se gradi još jedna bolnica

Na samo 35 kilometara udaljenosti, gradi se još jedna bolnica, Leisheshan. Radovi na drugoj bolnici trebali bi biti završeni u srijedu. Kapacitet bolnice Leisheshan bit će 1300 pacijenata.

U planu je izgradnja najmanje četiri bolnice za zaražene koronavirusom koje bi trebale pomoći u suzbijanju širenja smrtonosne zaraze. Inače, Kina ima iskustva s brzim izgradnjama bolnica još od 2003. godine, kad je izbila epidemija virusa nazvanog SARS.

U Zagrebu bolnica građena prije 35 godina nikad dovršena

Za usporedbu, nesuđena zagrebačka Sveučilišna bolnica za čiju se izgradnju, još potkraj 80-ih godina, izdvajao takozvani samodoprinos, ni nakon 35 godina još nije dovršena.

Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Gradom Zagrebom, započelo je prošle godine s realizacijom projektnih aktivnosti izrade tehničke i projektne dokumentacije potrebne za pripremu strateškog projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Studija bi za godinu dana trebala dati odgovor na to može li se zgrada izgrađena za potrebe sveučilišne bolnice renovirati ili je na tom prostoru potrebno izgraditi novu dječju bolnicu. Samo za ovu etapu izdvojena su 42 milijuna kuna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene