Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Premijer Andrej Plenković gostovao je u CNN-ovoj emisiji u kojoj je govorio o hrvatskom turizmu tijekom pandemije.


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u intervjuu za CNN-ovu emisiju govorio o hrvatskoj turističkoj sezoni uz epidemiološke mjere.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Još jedna europska zemlja nabavlja Sputnjik: Naručili dva milijuna doza Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Još jedna sezona u znaku epidemije: Apartmani spremni za goste, ali vlasnike brinu zatvaranja diljem Europe

''Hrvatska nakon vrhunca ovogodišnje epidemije nije zatvorila svoje poznate plaže na Jadranu i pustila je turistima da dolaze u tu zemlju, ali to će naknadno možda imati i loše posljedice u smislu porasta slučajeva zaraze COVIDOM-19'', rekao je u emisiji Quest Means Business.

Na pitanje je li porast broja oboljelih cijena koju Hrvatska plaća zbog brojnih turista, premijer je rekao da je to rizik s kojim se računalo.

Kalkulirani rizik

"Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice, pa smo zatim omogućili turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja i imali smo rekordne brojke. No radi se o kalkuliranom riziku.

Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par tjedana, ali još uvijek imam jako nisku stopu smrtnosti. Uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana, ali takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana prosperira'', objasnio je Plenković. 

Kada je riječ o državama koje su zatvorile granice s Hrvatskom, poput Mađarske, Plenković rekao da se treba pronaći ravnoteža između mjera koje se donose na razini Europske unije i na nacionalnoj razini.

''COVID-19 je pokazao važnost uloge države. Ni jedan drugi faktor ne može pomoći građanima da se zaštite od takve prijetnje. I rasprave koje se sad vode u EU idu u smjeru da imamo zajedničke mjere. U smislu bilateralnih mjera, većina zemalja je počela zatvarati granice i tražiti testove upravo zbog početka njihove školske godine i to tako treba promatrati'', poručio je premijer.