Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv koronavirusa

Premijer Andrej Plenković u Dnevniku Nove TV: "Na stolu su odgode plaćanja poreza i doprinosa, reprogramiranje kredita..."

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV te komentirao borbu Hrvatske protiv koronavirusa , ali i pobjedu na izborima u HDZ-u.

S reporterom Mislavom Bagom u Banskim dvoima predsjednik Vlade razgovarao je o borbi Hrvatske s koronavirusom te novim mjerama i zakonima koji će sutra biti predstavljeni na VladiKomentirao je i rezultate izbora u HDZ-u na kojima je ponovno izabran za šefa stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život"

Na pitanje što nas čeka u borbi protiv koronavirusa Plenković je poručio kako je Hrvatska u ratu protiv pandemije te je sada vrijeme za samodisciplinu.

"Nema potrebe za stvaranjem prekomjernih zaliha. Razgovarali smo s maloprodajnim lancima i distributerima i namirnica ima dovoljno. Druga vrsta panike je ona financijska. Dio naših građana je počeo povlačiti depozite, uzimati novac iz investicijskih fondova, kupovati eure... To nije potrebno, Hrvatska je danas ekonomski puno otpornija na bilo koju vrstu vanjskog šoka. Apeliram na sve da se ponašaju odgovorno", rekao je. 

Građane je zamolio da slušaju savjete stručnjaka i ne podliježu panici.

"Pratili smo stanje u drugim državama i reagirali na vrijeme. Svi resori su angažirani. Slušajte naputke struke, a to znači i što manje društvenih kontakata", kazao je premijer i dodao kako je u Hrvatskoj trenutno umjeren broj onih koji su zaraženi virusom, a većina ih je zaražena vanjskim elementom. 

Rekao je kako se inicijativa šefice EK Ursule von der Leyen o zatvaranju granica EU na 30 dana ne odnosi na državljane unije

"Kod nas je zaražen vrlo mali broj zdravstvenih djelatnika i oni su zaraženi izvana", naglasio je.

Veće ovlasti Nacionalnog stožera

Najavio je kako će se sutra na Vladi predložiti paket od 20 zakona među kojima je i onaj koji jača ovlasti Nacionalnog stožera. 

Osvrnuo se i na odbijeni prijedlog šefa Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba o strožim mjerama u metropoli te kazao kako će se u srijedu ili četvrtak usvojiti veće ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Davor Božinović je na čelu stožera Nacionalne zaštite. Dat će se snažnije ovlasti te će doći do centralizacije i uniformiranosti u donošenju odluka. To ne znači da nećemo osluhnuti posebne potrebe kako što je to bio slučaj u Istarskoj županiji, ali odluke će donositi Nacionalni stožer", poručio je. 

Apelirao je i na građane da ne nasjedaju na fake news te poručio da se nada kako će hakeri koji su napali online sustav obrazovanje biti uhvaćeni. 

Dogovoren trasnport robe sa susjedima

Rekao je kako mnoge zemlje donose odluke o zatvaranju granica te da je Hrvatska sa susjedima dogovorila protok robe

"Mi smo nakon razgovora s ministrima susjednih zemalja uspjeli dogovoriti koridor za transport robe. U ovom trenutku Hrvati iz BiH mogu normalno ulaziti u zemlju. Brojevi zaraženih u BiH su još uvijek mali"; rekao je.

Kad je riječ o novim ekonomskim mjerama premijer je rekao kako će se predložiti paket zakona primarno namijenjenih privatnom sektoru

"Možemo ljudima odgoditi plaćanje poreza na dobit, poreza na dohodak, doprinosa,  omogućiti likvidnost, reprogramirati kredite, napraviti dogovor s bankama. Svi pokazuju veliki sluh za ovu situaciju. Nama je cilj prebroditi ovu krizu i mislim da ćemo pronaći način da to napravimo bez prevelikih šokova. Pronaći ćemo način da pomognemo u isplatama plaća i da se očuvaju radna mjesta", rekao je Plenković.

Na pitanje što je s ugroženim radnim mjestima u turizmu i transportu, Plenković je odgovorio kako je na stolu prijedlog da Vlada daje iznos minimalne plaće od 3250 kuna, a svaki poslodavac može nadomjestiti iznos povrh toga.

"U zakonima koje ćemo sutra predstaviti trenutno nema riječi o režijama", kazao je premijer te dodao kako je za sve mjere osiguran novac te će "otvoriti razgovore sa svima s kojima će biti potrebno".

"Nemam vremena za psihoze"

Upitan kako se on nosi s psihozom oko koronavirusa, premijer je kazao kako nema vremena za psihoze, a na pitanje je li i on bio na testiranju samo je kratko odgovorio: "obavljamo sve".

Osvrnuo se i na rezultate izbora u HDZ-u te odluku kako Milijan Brkić više neće biti potpredsjednik Sabora, a Miro Kovač predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku

"Poruka naših članova i činjenica da je svih četvero kandidata za potpredsjednika izabrano govori o potpori našem smjeru. Logično je da Ante Sanader postane potpredsjednik Sabora. Milijan Brkić i Miro Kovač i dalje su članovi HDZ-a. Na ključnim mjestima moramo imati ljude koji dijele viziju stranke, a ne netkog tko je još jučer govorio da stranka ne ide u dobrom smjeru i da ništa ne valja", rekao je.

Kad je riječ o planovima za parlamentarne izbore, rekao je kako još nisu raspravljali o eventualnim suradnjama s drugim strankama na lokalnim razinama.

"Sigurno nećemo s HNS-om ići na iste liste. Da nam se ovakva kriza događa u vrijeme prije 10 godina, onda ne bih mogao reći da smo otporniji na vanjske šokove. Hrvatska danas izgleda puno bolje nego prije četiri godine. Bez političke stabilnosti, to jest 76 ruku u Saboru to se ne bi dogodilo", kazao je premijer. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene