Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže hitnu reakciju

Poduzetnici poručili Vladi: "Nikakve odgode ne dolaze u obzir, režite poreze i namete, odmah, sutra je kasno!"

Hrvoje Bujas
Hrvoje Bujas Foto: DNEVNIK.hr
Pokrenuta je Inicijativa "Glas Poduzetnika - zahtjev za donošenjem efikasnih mjera", sastavljena mahom od poduzetnika.

Doslovno preko noći osnovana je Inicijativa "Glas Poduzetnika". Otvorena je i grupa na Facebooku. U svega nekoliko sati, grupa je prešla brojku od 5000 članova.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Pomoć gospodarstvu Prve reakcije na nove mjere: "Zadovoljni smo, no ima dosta otvorenih pitanja koja trebaju odgovore"

"Dame i gospodo poduzetnici, pogotovo vi kojima je rapidno pao promet i koji ste prisilno zatvoreni! Prijatelji, poslovni partneri i svi kojima je jasno da su Vladine mjere u najmanju ruku - nedovoljne i loše!

Da, trebamo pomoći drustvu u borbi protiv daljneg širenja ove epidemije, zdravlje je uvijek ispred svega. No isto tako, kad država zatvori poslovanje ta ista država nema pravo tražiti naplatu svih poreza i svih nameta!!!

U momentu kad moramo gledati što će biti, ne za dva ili tri mjeseca, vec za šest mjeseci i 12 mjeseci, nude nam odgodu plaćanja, skupljanje jos više duga, a mi ili imamo umanjene prihode za 70-95% ili ih nemamo uopće!!!", poručuju iz Inicijative.

Moratorij na kredite podržavaju, ali...

"Pogledajte što rade druge zemlje u EU, npr. Norveška pokriva 100% iznos plaće, Švicarska 80%, Danska 75%, itd. Moratorij na kredite, naravno, podržavamo, ali bez naknada i bez kamata", poručuju iz Inicijative i navode da Vlada treba hitno uvesti posebne mjere.

"Jedine prave mjere koje treba napraviti i to odmah su smanjivanje/ukidanje poreza i svih nameta po modelu 3+3 mjeseca: oslobađanje plaćanja poreza na dohodak i svih doprinosa + minimalno 50% participiranje u plaći, ukidanje svih parafiskalnih nameta kao i svih svih komunalnih naknada u gradovima i općinama.

Nadalje, moratorij na kredite i leasinge jednu godinu bez naknade i kamata. U HEP-u i INA-i i ostalim energetskim tvrtkama u vlasništvu/suvlasništvu države - drastično smanjivanje cijena struje, plina i goriva. Osim toga, ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama, plaćanje PDV-a po naplati te ukidanje plaćanja akontacije na dobit.

To su mjere za opstanak i radnih mjesta i poslova!", poručuje poduzetnik Hrvoje Bujas, iz Inicijative "Glas poduzetnika".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene