Što će biti nakon 21. prosinca, s nestrpljenjem čekaju poslodavci i obrtnici kojima je rad zabranjen. Ako se nastave ove mjere, iz Vlade uvjeravaju da će se nastaviti i potpore. No ugositelji upozoravaju - prave potpore nisu ni zaživjele.

Galerija Vedran Jakominić Prazni kafići u Zadru, ilustracija Josip Aladrović +0 Vedran Jakominić

Svjela u restoranu unutar dubrovačkih zidina su ugašena. Ugostitelj Nikša Grljević dio radnika je morao otpustiti, a koliko će mu trebati da se oporavi, o tome ni ne razmišlja. "Jednostavno samo čekamo posao. Najveći nam je plan ne zaduživati se kreditno tako da bi krenuli od kakve takve nule", napominje Grljević. 

Vezani članci Studenti pozivaju na prosvjed Zagrebački studenti pozivaju na prosvjed protiv COVID potvrda Otvoreni unutrašnji dijelovi kafića - 2 VIDEO Nakon devet mjeseci kavu možete popiti u kafiću, ali ne slave svi: "Ima i onih koji ne mogu raditi..."

Onima kojima je ograničila ili zaustavila rad, Vlada daje 4000 kuna po zaposlenom. Za COVID kredite za likvidnost na raspolaganju je milijardu i 300 milijuna kuna. Plaćaju se dijelovi fiksnih troškova - od komunalija, režija do najma.

No riječki ugostitelj Vedran Jakominić, ujedno i predsjednik Udruge Ugostitelja Istre i Kvarnera kaže da te potpore kasne.

"Moramo platiti užasno puno novca kojeg nemamo da bi s vremenom to dobili natrag, što je strašno. Mi sad moramo platiti i porez koji će nam država jednom u budućnosti vratiti, stvar je gotova", ističe Jakominić. Kad se podvuče crta kaže - ugositeljima koji su punili blagajnu - prave potpore nisu ni stigle.

"Vlada cijelo vrijeme govori da je dala 10 ili 12 milijardi kuna poduzetništvu. To je potpuno krivo. Poduzetništvo je Vladi ove godine dalo 80 milijardi kuna od čega je Vlada vratila možda 10 posto, a i to što je vratila je EU novac", kaže Jakominić. 

Što je s blokiranim obrtnicima?

Razgovarati o potporama u Ministarstvo gospodarstva stigli su predstavnici poslodavaca, obrtnika i komore, no s medijima poslodavci vrlo šturo. O kašnjenju potpora ni riječi.

"Dogovaramo se, razgovaramo pa i pregovaramo, samo kratko ću reći da idemo u smjeru toga da se mjere nastave i da još bude dodatnih programa", rekao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić. 

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić kaže ako se nastave epidemiološke mjere, nastavit će se i potpore, a možda bude i novih mjera. "Ukoliko dođe do eventualnog dodatnog zatvaranja dijela sektora onda ćemo naravno mjeru pokrića fiksnih troškova morati definitivno koristiti i za te sektore", napominje. 

Jedno od gorućih pitanja je i što s blokiranim obrtnicima. Oni novac od potpora nisu mogli dobiti, pa ni na zaštićeni račun. Iz Vlade kažu - za taj problem znaju i planiraju ga riješiti za one koji su u blokadi završili zbog korone.

"Mi smo uvjereni da ćemo problem blokiranih ili izazov s blokiranima riješiti na zadovoljstvo onih obrtnika koji su trenutno u blokadi, a kako tehnički o tome ćete biti obavješteni", poručuje ministar rada Josip Aladrović. Jedino što im preostaje je - čekati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju