Obavijesti Video Pretražite Navigacija
održan prosvjed pred ministarstvom

Ništa od dogovora, poduzetnici u šoku: "Potreseni smo, mogu reći da se bojim", "Nudi nam se harakiri"

Vedran Jakomnić
Vedran Jakomnić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vedran Jakomnić Galerija 1/1 >>
Završen je sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika na kojem se razgovaralo o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.

Ministar Zdravko Marić nakon sastanka s poduzetnicima rekao je da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure. Trenutačno raspolažu s 1,3 milijarde kuna za te kredite. Rekao je i da bi se kompenzirao dio ili potpuno fiksni troškovi. "Sve što ide u kategoriju fiksnih troškova za sve koji ostvare pad prihoda u prosincu veći od 60 posto, gledat će se isto razdoblje prošle godine", rekao je Marić.

Administriranje će voditi Porezna uprava, plaćanja će ići po ovjerenim fakturama za fiksne troškove putem HZZ-a.  

"Ovo su razgovori i nadamo se dogovoru. Iako postoje razmimoilaženja u pojedinim segmentima, svi se slažemo da ne možemo ni u koga uperiti prstom kad je u pitanju COVID. Okolnosti su vrlo specifične", rekao je Marić. 

Raspravljalo se i o sniženju stope PDV-a, ali Marić kaže da im na tome nije fokus. 

"Više smo potreseni nego zadovoljni današnjim razgovorom. Bojimo se da ćemo ostati na dnu Europske unije. Slažem se da su donesene mjere minimum da se ugasi medijski požar. Nije postignuta vjera u bolje sutra. Kao ugostitelj, mogu reći da se bojim", rekao je nakon sastanka Vedran Jakomnić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. 

Ugostitelj Marin Medak apelirao je na premijera da na Vladi da ljudima jasnu vjeru u budućnost. "Apelirali smo da nam kažu što će biti ako nas budu zatvarali i u novoj godini, rečeno nam je da ćemo o tome drugi put. Ne vidim baš puno svjetla na kraju tunela i ne vidim da dugoročno možemo opstati", kaže Medak te dodaje da premijer mora presuditi jer ministar Marić o tome ne želi razgovarati.

Pozvao je i Radimira Čačića da se sad založi za niži PDV ugostiteljima, jednako kako se zalagao za njihovo zatvaranje.  

"Nudi nam se jedno rješenje koje su već Japanci tradicionalno primjenjivali. Nudi nam se harakiri", rekao je jedan od poduzetnika nakon sastanka.

Prosvjed poduzetnika

Zagrebački poduzetnici održavaju miran prosvjed koji će završiti pred zgradom Ministarstva financija, gdje će simbolično zapaliti svijeće upozoravajući na svoj težak položaj.

Nekoliko desetaka poduzetnika okupilo se na Trgu bana Jelačića, nakon čega su u koloni krenuli prema zgradi Ministarstva. Petnaestak minuta im je trebalo do zgrade Ministarstva financija, pred čijim su ulazom ostavili više od stotinu zapaljenih svijeća.

Ugostitelji su upozorili i na činjenicu da je zabranjen rad kafićima te ne smiju pripremati niti kavu za van, što smiju raditi neki drugi objekti, poput benzinskih pumpi. Organizatori procjenjuju da se okupilo između 1500 i 2000 ljudi. 

Dražen Oreščanin iz Udruge glas poduzetnika rekao je novinarima da prema njihovim informacijama ponuda Vlade nije u skladu s njihovim prijedlozima. "I dalje ćemo tražiti da obeštećenje bude pravedno, da budu uključene sve ugrožene djelatnosti i svi koji su imali značajan pad poslovanja, a ne samo oni koji su formalno zatvoreni", rekao je Oreščanin. Dodaje i da je nužno smanjenje PDV-a i da konačno treba početi sa suštinskim reformama.

Ako se dogovor ne postigne, Oreščanin kaže da će krenuti dalje s akcijama.

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, međutim kaže da o tom prosvjedu ne zna baš puno. "Prosvjede nismo mi organizirali, to je stvar samoinicijativnih akcija. Podržavamo samostalne akcije uz pridržavanje mjera, ovo je ozbiljna bolest. A ti lampioni - simpatično", rekao je Letica novinarima uoči sastanka s ministrima. 

Rekao je i da su spremni i na treći krug pregovora ako današnji sastanak ne urodi plodom. Nacrt mjera tijekom vikenda nisu dobili iako su se s ministrima telefonski čuli. "Nismo dobili nikakav nacrt, čuli smo se telefonom, ali ne smijemo sad iznositi", rekao je Letica te dodao da ne odustaju od smanjenja PDV-a za ugostitelje. 

Dan D za sve

Letica je u nedjelju u Dnevniku Nove TV rekao da je danas Dan D za sve djelatnosti, ne samo za ugostitelje. Koliko je teško ugostiteljima, objasnio je na svom primjeru.

"Ja prodajem auto da bih dao božićnicu svojim djelatnicima jer ne mogu čekati državu, pretromi smo u tom sustavu. Auto je u oglasniku, malo je stariji od 2000 eura, ali mislim da će to zadovoljiti moje radnike", rekao je Letica.

Poduzetnici su na sastanku u petak zatražili obeštećenje po jednom od dva modela. 

Prvi model dugoročnog je karaktera i temelji se na smanjenju PDV-a na pet posto do 1. siječnja 2024. godine, a dugoročno na 13 posto. U sklopu tog modela traže i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru objekta koji je u najmu. Taj model predviđa i nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna do 1. svibnja 2021. godine te pomoć u kreditiranju.

Pročitajte i ovo Teniski balon, ilustracija Vlada najavljuje paket pomoći Poduzetnici na koljenima u novom lockdownu: ''Iznajmljujem teniski balon za drugu namjenu - misna slavlja, djelatnosti koje nisu zatvorene...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavili dva modela pomoći Ugostitelji nakon objave novih mjera: ''Ja nemam za božićnice svojim radnicima. I to mi je najtužnija činjenica danas''

Drugi model odnosi se na osiguranje prihoda samim poduzetnicima, i to ne samo za radnike i njihove plaće već i oslobođenje od svih obveza za vrijeme zabrane rada na svim razinama vlasti.

Sastanak se održava u zgradi Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u 10:30, a po završetku će uslijediti konferencija za novinare koju ćete moći pratiti uživo na našem portalu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene