Plenković je u suradnji s pet europskih čelnika poslao pismo u kojemu traži sastanak s predsjednicom Europske komisije i predsjednikom Europskog vijeća zbog isporuke cjepiva protiv koronavirusa.


Hrvatski premijer Andrej Plenković, austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Karinš i slovenski premijer Janez Janša pozvali su na razgovor predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da se raspravi o pitanju neujednačene isporuke cjepiva prema određenim državama članicama Europske unije.

Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš kandidira se za gradonačelnicu Zagreba: "Građani znaju tko sam. Procjenjujem da je moj životni i radni put pokazao da mogu biti dobra gradonačelnica"

Miroslav Škoro Škoro: Gdje procijenimo, podržat ćemo nekoga drugoga

''Upravo je radi ubrzavanja distribucije cjepiva i inzistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Bruxellesu u četvrtak i petak, gdje se sastao sa svim čelnicima europskih institucija i troje potpredsjednika Europske komisije. S obzirom na uočene razlike u distribuciji cjepiva među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze cjepiva i u praksi potvrdila europska solidarnost'', priopćili su iz Vlade.

U pismu se navodi da su zahvalni vrhu Europske unije što pomaže svojim članicama u borbi protiv pandemije te smatraju da je ''stvar europske solidarnosti'' osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom cjepivu protiv koronavirusa svim članicama EU-a, bilo da su manje ili veće države u pitanju. ''Proteklih dana smo saznali da se suprotno tumačenju, isporuka cjepiva od strane farmaceutskih tvrtki pojedinim članicama EU-a ne vrši se ujednačeno, prateći spomenuti princip'', napisli su.

Ako se nastavi ovako, napisali su, to će stvarati dodatne razlike među državama članicama, pri čemu bi neke države mogle doseći imunitet krda u nekoliko tjedana, dok bi druge članice znatno zaostajale.

Anđelija Matas Sudska trakavica: Ostala bez odštete za smrt supruga na presudi s krivim datumom. Sad je Vrhovni sud dopustio reviziju. No za udovicu tu nije kraj problemima

Slika nije dostupna HZJZ: Nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZeneca, u Hrvatskoj zabilježeno 1.408 prijava sumnji na nuspojave

''Svi smo započeli s kampanjom cijepljenja zajedno krajem prosinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za drugi kvartal 2021. godine. Moramo se pobrinuti da sve države članice imaju jednake položaje za dostizanje tih ciljeva'', zaključili su.

Andrej Plenković, Ursula von der Leyen Plenković, Kurz i još četvorica lidera zbog neisporuke cjepiva pisali čelnicima EU 01 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kurz oštro reagirao

Jučer je austrijski kancelar Sebastian Kurz reagirao na nejednakosti pri isporuci i nabavci cjepiva kod određenih članica Europske unije, gdje je spomenuo i Hrvatsku u kontekstu nedovoljnog primitka cjepiva.

''Posljednjih tjedana mnogi su ostali začuđeni brzinom cijepljenja u Danskoj i malim količinama doza u Latviji. Ne dostavlja se u skladu s brojem populacije. Čini se da Malta ima tri puta više cjepiva od Bugarske, a Nizozemska dvostruko više od Hrvatske'', rekao je.

Sjednica Senata o stanju na Sveučilištu u Zagrebu - 4 Na sjednici Senata moguća rasprava o povjerenju rektoru Borasu, studenti poručili: "Stop nasilju nad Sveučilištem"

Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Milanoviću: "Predsjednik namjerno krši zakone ove države. Koliko znam, nije položio ni pravosudni ispit"

Na Kurzovu izjavu oglasio se i premijer Plenković koji je odmahivao rukom. ''Ono što je pravi problem je dinamika isporuke, a ove razlike najviše se odnose na koje je cjepivo koja zemlja naručila. Dakle ako je netko naručio više Pfizera, a Pfizer je brži i učinkovitiji u proizvodnji i dinamici, onda on dobiva proporcionalno više cjepiva. Ako primjerice jedna od drugih kompanija ima neki problem u proizvodnom lancu, a baš ste od njih naručili više, ako oni kažu - oprostite imamo problem, kasnit ćemo tjedan, dva tri, onda najedanput taj broj varira. Međutim sve te razlike nisu u ovom trenutku prevelike'', objasnio je Plenković.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju