Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravedna podjela?

Kurza naljutile velike razlike u isporuci cjepiva, spomenuo i Hrvatsku: "Očito postoji tajni bazar"

Aktualno Galerija +0 Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Austrijski kancelar Sebastian Kurz ustvrdio je na konferenciji za medije da distribucija cjepiva u Europskoj uniji nije u skladu s potrebama europskih zemalja.

Nakon analize isporuke cjepiva i razgovora s drugim državama članicama Europske unije austrijski kancelar Sebastian Kurz ustvrdio je da, iako bi raspodjela cjepiva u EU-u trebala biti povezana s brojem stanovnika, u praksi to nije tako, javlja Kurier.

''Posljednjih tjedana mnogi su ostali začuđeni brzinom cijepljenja u Danskoj i malim količinama doza u Latviji. Ne dostavlja se u skladu s brojem populacije. Čini se da Malta ima tri puta više cjepiva od Bugarske, a Nizozemska dvostruko više od Hrvatske'', rekao je Kurz. Kaže da je Austrija zasad u sredini s dosad primljenih 1,2 milijuna doza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 34 ih kršilo mjeru Nema gdje nisu bili! Iz samoizolacije išli na granicu, u policijsku postaju, a jedan je čak skrivio prometnu nesreću

Pročitajte i ovo Dnevnik iz Osijeka Dnevnik iz Osijeka U utrci za gradonačelnika doktor za kulen, doktor za ljude i partijaner: ''Volim deep house, pušio sam travu...''

''Ako se nastavi ovakav trend, doći će do velikih razlika'', upozorio je.

Kurz je poručio da se mora istražiti tko je na čelu odbora u čijoj je nadležnosti nepravedna raspodjela doza. ''Očito postoji tajni bazar u ovom odboru'', smatra austrijski kancelar. Dodao je i da je vrlo loše to što će neke zemlje procijepiti svoje stanovnike već u svibnju, a neke tek u kolovozu.

Stigla reakcija iz EU-a

Na ove Kurzove navode reagirala je i Europska komisija, koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama o opskrbi europskih zemalja cjepivom. ''Ne postoje paralelni pregovori između pojedinih država EU-a i farmaceutskih kompanija'', poručili su.

Ipak, priznaju da se broj isporučenih doza cjepiva može razlikovati od prvotno planiranih, no objašnjavaju da je to uglavnom povezano s problemima isporuke pojedinih vrsta cjepiva, primjerice AstraZenece, piše Kurier.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 4668 NOVOZARAŽENIH Susjedi idu u novi lockdown: U ponoć zatvaraju sve osim trgovina prehranom, ljekarni i benzinskih pumpi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stroge mjere Borba protiv ubrzanog širenja epidemije: Italija na uskrsni vikend ide u opću karantenu, restrikcije će svuda postrožiti

Plenković smiruje situaciju

Hrvatska je među zemljama u Europskoj uniji koja će dobiti manje cjepiva nego što bi trebala po broju stanovnika. To tvrdi austrijski kancelar Sebastian Kurz. Optužio je neke zemlje za sklapanje tajnih dogovora s proizvođačima cjepiva. A hrvatski premijer Andrej Plenković na sve to odmahuje rukom.

''Nizozemska neće do kraja lipnja samo dobiti više doza po stanovniku od susjedne Njemačke, već gotovo dvostruko više od Hrvatske'', rekao je Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Kurz tvrdi da su neke zemlje članice sklopile tajne ugovore s farmaceutskim tvrtkama, mimo Europske komisije.

''Postoje naznake da je postojala nekakva vrsta tržnice, gdje su dodatni dogovori sklopljeni između država članica i farmaceutskih tvrtki'', komentirao je.

Hrvatski premijer ne vjeruje da se nešto dogovara ispod stola.

''Ono što je pravi problem je dinamika isporuke, a ove razlike najviše se odnose na koje je cjepivo koja zemlja naručila. Dakle ako je netko naručio više Pfizera, a Pfizer je brži i učinkovitiji u proizvodnji i dinamici, onda on dobiva proporcionalno više cjepiva. Ako primjerice jedna od drugih kompanija ima neki problem u proizvodnom lancu, a baš ste od njih naručili više, ako oni kažu - oprostite imamo problem, kasnit ćemo tjedan, dva tri, onda najedanput taj broj varira. Međutim sve te razlike nisu u ovom trenutku prevelike'', objasnio je predsjednik vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

A zbog novih problema u proizvodnom lancu AstraZeneca ponovno će smanjiti isporuke za Europsku uniju i to za 30 milijuna. Drugim riječima, u prvom tromjesečju AstraZeneca će Uniji isporučiti tek trećinu dogovorenih cjepiva.

Pročitajte i ovo Dnevnik iz Vukovara dnevnik iz vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

Pročitajte i ovo Darko Milinović u posjetu 100-godišnjem Ličaninu ČESTITKE I POKLONI Deda Luka iz sela Bilaj napunio 100 godina, u posjet mu stigao župan Milinović: "Zajedno smo popili rakiju, dida Luka je super"

Više europskih zemalja privremeno je prekinulo korištenje tog cjepiva zbog sumnji da izaziva krvne ugruške, ali Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da to nije istina te da je riječ o izvrsnom cjepivu.
 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene