Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca
Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Foto: DPA/PIXSELL

Pozivajući se na izvješće Povjerenstva pri Europskoj agenciji za lijekove, iz HZJZ-a su priopćili kako nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZeneca.


Prema izvješću Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca i poremećaja zgrušavanja, korist primjene predmetnog cjepiva nadmašuju rizike i cjepivo se treba nastaviti primjenjivati, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz pojavu informacija o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka i obustavljanju cijepljenja ovim cjepivom u nekoliko zemalja članica Europske unije iz predostrožnosti.

U priopćenju su naveli da je u povodu smrtni jedne osobe u Austriji zbog stvaranje krvnih ugrušaka u krvnih žilama te razvoja plućne embolije nakon cijepljenja sa AstraZencinim cjepivom u druge osobe, Europska agencija za lijekove (EMA) po žurnom postupku pokrenula pregled postojeće te zatražila dostavu dodatne dokumentacije od strane proizvođača.

"Trenutno dostupne informacije ukazuju da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji. Tako je do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno pet milijuna ljudi cijepljenih cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), što je značajno manje od očekivanog broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju", stoji u priopćenju.

Cjepljenje, ilustracija HALMED prikuplja sve podatke: 91-godišnja žena preminula od plućne embolije tri dana nakon cijepljenja

Cjepivo AstraZeneca i Oxforda Nakon što su neke zemlje obustavile cijepljenje, WHO reagirao: Nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecinim cjepivom  

Stoga je preliminarna ocjena Povjerenstva da korist primjene toga cjepiva i dalje nadmašuje rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati. Odbijanjem cjepiva osobe se izlažu povećanom riziku zaražavanja i obolijevanja od COVID-19, sa svim popratnim komplikacijama, uključujući i razvoj tromboza i embolija, istaknuto je.

Spomenute osobe u Austriji cijepljene su serijom ABV5300 cjepiva, pa su one države koje imaju istu seriju iz predostrožnosti privremeno zaustavile cijepljenje, dok se ne isključi uzročno-posljedična povezanost ovih događaja. Navedena serija nije stavljena u promet u Republici Hrvatskoj, no iz predostrožnosti je istragom obuhvaćena serija ABV3025 koja je dostupna u RH, izvijestili su iz HZJZ-a.

Prema navodima HALMED-a, preliminarna istraga pokazuje da nema odstupanja od dobre proizvođačke prakse koja bi mogla utjecati na kakvoću predmetnih serija cjepiva.

Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Čak 26 učitelja jedne škole razvilo jaku reakciju na cjepivo protiv korone, otkazana nastava

AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Objavljeni preliminarni podaci: Smrt medicinske sestre u Austriji nije povezana s cjepivom AstraZenece

Svjetska zdravstva organizacije se također oglasila s tvrdnjom da nema opravdanja za prestanak cijepljenja cjepivom tvrtke AstraZeneca jer da nema utvrđene uzročno-posljedične povezanosti između tromboembolije i cijepljenja.

Iz HZJZ-a su izvijestili da je u Hrvatskoj do 12. ožujka 2021. zabilježeno 1.408 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, a nije zaprimljena ni jedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv bolesti COVID-19.

Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 2 Nuspojave na cjepivo uglavnom blage, no istražuju se neki smrtni slučajevi: "Imamo četiri prijave, zatražena je dokumentacija"

Zabilježena je jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Međutim, iz trenutačno dostupne medicinske dokumentacije nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem pa je zatražena dodatna dokumentacija kako bi se mogla ocijeniti uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda, stoji u priopćenju.

S obzirom na sve navedeno, u Hrvatskoj je neophodno kontinuirano nadalje provoditi cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca, kao i proizvođača Moderna i Pfizer, sukladno Planu cijepljenja, poručili su iz HZJZ-a.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju