Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod nas bez smrtnih ishoda

HZJZ: Nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZeneca, u Hrvatskoj zabilježeno 1.408 prijava sumnji na nuspojave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozivajući se na izvješće Povjerenstva pri Europskoj agenciji za lijekove, iz HZJZ-a su priopćili kako nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZeneca.

Prema izvješću Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca i poremećaja zgrušavanja, korist primjene predmetnog cjepiva nadmašuju rizike i cjepivo se treba nastaviti primjenjivati, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz pojavu informacija o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka i obustavljanju cijepljenja ovim cjepivom u nekoliko zemalja članica Europske unije iz predostrožnosti.

U priopćenju su naveli da je u povodu smrtni jedne osobe u Austriji zbog stvaranje krvnih ugrušaka u krvnih žilama te razvoja plućne embolije nakon cijepljenja sa AstraZencinim cjepivom u druge osobe, Europska agencija za lijekove (EMA) po žurnom postupku pokrenula pregled postojeće te zatražila dostavu dodatne dokumentacije od strane proizvođača.

"Trenutno dostupne informacije ukazuju da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji. Tako je do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno pet milijuna ljudi cijepljenih cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), što je značajno manje od očekivanog broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Krenulo masovno cijepljenje u RH, redovi veliki - 5 komentirao i capak HALMED prikuplja sve podatke: 91-godišnja žena preminula od plućne embolije tri dana nakon cijepljenja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Iz opreza" Nakon što su neke zemlje obustavile cijepljenje, WHO reagirao: Nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecinim cjepivom  

Stoga je preliminarna ocjena Povjerenstva da korist primjene toga cjepiva i dalje nadmašuje rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati. Odbijanjem cjepiva osobe se izlažu povećanom riziku zaražavanja i obolijevanja od COVID-19, sa svim popratnim komplikacijama, uključujući i razvoj tromboza i embolija, istaknuto je.

Spomenute osobe u Austriji cijepljene su serijom ABV5300 cjepiva, pa su one države koje imaju istu seriju iz predostrožnosti privremeno zaustavile cijepljenje, dok se ne isključi uzročno-posljedična povezanost ovih događaja. Navedena serija nije stavljena u promet u Republici Hrvatskoj, no iz predostrožnosti je istragom obuhvaćena serija ABV3025 koja je dostupna u RH, izvijestili su iz HZJZ-a.

Prema navodima HALMED-a, preliminarna istraga pokazuje da nema odstupanja od dobre proizvođačke prakse koja bi mogla utjecati na kakvoću predmetnih serija cjepiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna teže nuspojave Čak 26 učitelja jedne škole razvilo jaku reakciju na cjepivo protiv korone, otkazana nastava

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabilježena 22 takva slučaja u EU-u Objavljeni preliminarni podaci: Smrt medicinske sestre u Austriji nije povezana s cjepivom AstraZenece

Svjetska zdravstva organizacije se također oglasila s tvrdnjom da nema opravdanja za prestanak cijepljenja cjepivom tvrtke AstraZeneca jer da nema utvrđene uzročno-posljedične povezanosti između tromboembolije i cijepljenja.

Iz HZJZ-a su izvijestili da je u Hrvatskoj do 12. ožujka 2021. zabilježeno 1.408 prijava sumnji na nuspojave cjepiva, a nije zaprimljena ni jedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv bolesti COVID-19.

Pročitajte i ovo Nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj - 2 Cijepljenje u Hrvatskoj Nuspojave na cjepivo uglavnom blage, no istražuju se neki smrtni slučajevi: "Imamo četiri prijave, zatražena je dokumentacija"

Zabilježena je jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Međutim, iz trenutačno dostupne medicinske dokumentacije nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem pa je zatražena dodatna dokumentacija kako bi se mogla ocijeniti uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda, stoji u priopćenju.

S obzirom na sve navedeno, u Hrvatskoj je neophodno kontinuirano nadalje provoditi cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca, kao i proizvođača Moderna i Pfizer, sukladno Planu cijepljenja, poručili su iz HZJZ-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene