Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Studentskom centru

Na sjednici Senata moguća rasprava o povjerenju rektoru Borasu, studenti poručili: "Stop nasilju nad Sveučilištem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu počela je u petak u Studentskom centru s jedinom temom - stanje na tom najvećem hrvatskom sveučilištu, koja bi pak trebala obuhvatiti više aktualnih tema, a prvi put nakon gotovo godinu dana održava se uživo, i to na preporuku Sveučilišnoga savjeta.

Riječ je o dugoočekivanoj sjednici na kojoj će Senat, koji broji 70 članova, uživo raspravljati o više kriznih situacija s kojima se suočava to sveučilište na kojemu je u tijeku 351. godina kontinuirane sveučilišne nastave koju pohađa gotovo 70 tisuća studenata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović inauguracija rektora "To je dovođenje rata u Hrvatsku": Milanović o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj Stjepan Lakušić TAJNO GLASANJE Senat izabrao nasljednika Damira Borasa: Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu poznato je lice

Naime, također nakon gotovo godinu dana bez održane sjednice, 12. veljače ove godine sastao se Sveučilišni savjet zagrebačkoga Sveučilišta koji je zatražio, a rektor Damir Boras prihvatio, da će sjednicu Senata o stanju na Sveučilištu u Zagrebu sazvati u roku od mjesec dana, uz preporuku da se sjednica održi uživo.

Održavanje sjednice sveučilišnoga savjeta potaknuo je pak početkom veljače ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozivajući se na Statut Sveučilišta po kojemu je Savjet zagrebačkoga Sveučilišta nadležan, među ostalim, sazvati Rektorski kolegij ili sjednicu Senata te staviti na dnevni red određena pitanja.

Moguća rasprava o mnogim temama

Kako se očekuje, pod temom "Stanje na Sveučilištu" moguća je rasprava o mnogim temama koje su izazvale isto toliko reakcija. Među njima su, aktualne teme poput prijavljenih slučajeva spolnog uznemiravanja i zlostavljanja na nekoliko fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta.

Stanje na Filozofskom fakultetu (FFZG), odnosno dugotrajna kriza upravljanja na tom fakultetu također je jedna od 'vrućih tema', kao što je i ona o statusu zaposlenika nakon navršene 70. godine života, a najeksponiranija osoba je prorektor Ante Čović.

S tim u vezi, sveučilišni savjet zatražio je da sveučilišna uprava pripremi popis zaposlenika sveučilišta koji su rođeni 30. rujna 1950. ili ranije, zajedno s pojašnjenjem pravne osnove po kojoj su u radnom odnosu i to za sljedeću sjednicu savjeta koja bi se trebala uskoro održati.

Moguća rasprava o povjerenju rektoru Borasu

Prema neslužbenim informacijama Senat, koji čine predstavnici svih sveučilišnih sastavnica i studenata, mogao bi na današnjoj sjednici raspravljati i o povjerenju rektoru Damiru Borasu zbog "njegove odgovornosti za stanje na sveučilištu" što je neformalna inicijativa skupine od oko 30 članova Senata.

Očekuje se kako bi sjednica mogla potrajati jer je pod najavljenom samo jednom temom, puno problema s kojima se suočava Sveučilište u Zagrebu.

Na ulasku na sjednicu u Studentskom centru (SC) zagrebačkoga Sveučilišta članove Senata dočekalo je nekoliko studenata koji su mirno prosvjedovali, a među istaknutim transparentima bili su i "Šutnja nije zlato", "Ima nas dovoljno" i "Stop nasilju nad Sveučilištem".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene