Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem utječe i na psihu

Imate li i vi maskne? Koronakriza iznjedrila je još jedan zdravstveni problem. I muči sve - bez obzira na dob i spol

Aktualno Galerija Maska - 2 Maska - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zsa Zsa - 1 Zsa Zsa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zsa Zsa - 2 Zsa Zsa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Maska - 1 Galerija 1/4 >>
Koronakrizu skupo je platila i koža mnogih ljudi. Točnije - koža na licu. Zbog nošenja zaštitnih maski, stvorili su se problemi druge naravi.

Problem koji Ivana opisuje u kojem se vide prištići po bradi dobio je i svoj naziv. Maskne. Akne koje nastaju jer već mjesecima s lica ne skidamo maske. I muči sve - bez obzira na godine ili spol.

''Brada me svrbi ispod. Kad uđem u javni prijevoz nastojim je imati, poslije lagano skinem pa vratim, snalazim se'', opisao je borbu s maskama Andrej iz Zagreba. Čekaju se i termini kod dermatologa. ''Nisu to sad više samo tinejdžeri ili žene s hormonskim poremećajem u odrasloj dobi, s ponovnom pojavom akni, njihova glavna rečenica je da im je lice ponovno kao u pubertetu'', pojasnila je Ivana Prkačin, dermatologinja KBC Sestre Milosrdnice.

Gužva je i kod kozmetičara. ''Dolazi jako puno žena koje bi čistile podbradak, nos, T-zonu zbog nošenja maski. Od vrućine, žlijezde lojnice sve to radi, stvara se svakakve iritacije, prištići, akne. Ja sve to očistim, pogledam, ali preporučim da ne nose toliko puno šminke'', kazala je Tanja Benić, vlasnica kozmetičkog salona.

Pročitajte i ovo Zaštitna maska bačena u more Svake minute baci ih se 3 milijuna Dijelovi će ostati u prirodi i do neke iduće epidemije, a dio će završiti i na našem stolu: Stručnjaci objašnjavaju koliko maskama treba da se razgrade

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček Navikli smo se nositi ih, no... Kako se bolje razumjeti pod maskama: Stručnjakinja upozorava na tri stvari koje će olakšati komunikaciju

Liječnica Prkačin savjetovala je što bi trebalo činiti. ''Čim dođemo doma - skinuti šminku, umiti se. Dermatolozi preporučuju zapravo svakih tri do četiri sata skinuti masku i otprilike 20 minuta pustiti kožu da diše'', istaknula je Prkačin.

Maska - 2 Maska - 1 Foto: DNEVNIK.hr

A šminka je za mnoge koji se bore s aknama - jedino rješenje. ''U onom najgorem razdoblju nisam uopće izlazila iz kuće, družila se sa ljudima, čak ni sa ljudima koji znaju moja najgora izdanja", govori pjevačiva ZSA ZSA.

A onda je o svemu progovorila.

"Pao mi je teret sa leđa. Kad je pao teret, povukao se i taj stres koji također utječe na hormone, povukli su se i prištići. Potičem sve influencere, normalne, najmanje Instagram profile da bar ponekad daju neku dozu realnosti na taj svoj profil, jer smo stvorili svijet nenormalnih standarda ljepote koji su praktički nedodoriljivi'', dodaje ZSA ZSA.

Jer bez obzira na uzrok akni - one su zdravstveni problem. Bolest. Ne utječu samo na naš izgled, nego i psihu.
 


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene