Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navikli smo se nositi ih, no...

Kako se bolje razumjeti pod maskama: Stručnjakinja upozorava na tri stvari koje će olakšati komunikaciju

Aktualno Galerija Gabrijela Kišiček Gabrijela Kišiček Foto: DNEVNIK.hr Komunikacija s maskama, ilustracija - 1 Komunikacija s maskama, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Komunikacija s maskama, ilustracija - 2 Komunikacija s maskama, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Komunikacija s maskama, ilustracija - 3 Komunikacija s maskama, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja Galerija 1/8 >>
Na život pod maskama već smo se naviknuli, iako se zbog njih sve češće slabije razumijemo. Stručnjakinja za komunikaciju objasnila nam je kako doskočiti tom problemu.

Godinu dana života pod maskama. Nosimo ih u javnom prijevozu, trgovinama, pa čak i na otvorenom. Znamo, dobro je to za naše zdravlje, no koliko se pod maskama dobro razumijemo, koliko čujemo jedni druge i jesmo li razgovjetni?

Emocije se uglavnom komuniciraju neverbalnim putem, i to najvećim dijelom upravo facijalnom ekspresijom, dakle mi emotivno stanje sugovornika iščitavamo gledajući njegove izraze lica. Postoji šest univerzalnih kategorija emocija: radost, žalost, strah, ljutnja, gađenje i iznenađenje.

Pročitajte i ovo Gordana Kuterovac-Jagodić, profesorica Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta ZAKINUTI U NIZU STVARI Psihologinja brani mlade: ''Taman kad pohvataju kako se trebaju ponašati, vide da se oni koji bi im trebali biti uzor ne pridržavaju mjera''

''Cijelo lice nam je važno. Ne samo oči i obrve nego i usnice, obrazi, donja čeljust jer licem komuniciramo ne samo emotivno stanje nego i svoj stav prema izrečenom, reguliramo komunikaciju, procjenjujemo interes sugovornika. Dakle, facijalna ekspresija važna je i za govornika i za sugovornika i za cjelokupnu socijalnu interakciju'', objasnila je komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Dodala je i kako je u komunikaciji vrlo važno posebnu pozornost posvetiti preciznosti artikulacije, razgovjetnosti, dostatnosti dikcije, dovoljnoj glasnoći, dakle sve ono što inače podrazumijevamo. U ovim situacijama komunikacije pod maskom važno je tome posvetiti dodatnu pozornost kako bismo bili što razumljiviji.

Za sve, eto, postoji rješenje. Govoriti nešto sporije, malo glasnije i više pažnje posvetiti gestikulaciji kako bismo što bolje jedni druge razumjeli.

 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene