Na život pod maskama već smo se naviknuli, iako se zbog njih sve češće slabije razumijemo. Stručnjakinja za komunikaciju objasnila nam je kako doskočiti tom problemu.

Galerija Gabrijela Kišiček Komunikacija s maskama, ilustracija - 1 Komunikacija s maskama, ilustracija - 2 +4 Komunikacija s maskama, ilustracija - 3

Godinu dana života pod maskama. Nosimo ih u javnom prijevozu, trgovinama, pa čak i na otvorenom. Znamo, dobro je to za naše zdravlje, no koliko se pod maskama dobro razumijemo, koliko čujemo jedni druge i jesmo li razgovjetni?

Emocije se uglavnom komuniciraju neverbalnim putem, i to najvećim dijelom upravo facijalnom ekspresijom, dakle mi emotivno stanje sugovornika iščitavamo gledajući njegove izraze lica. Postoji šest univerzalnih kategorija emocija: radost, žalost, strah, ljutnja, gađenje i iznenađenje.

Gordana Kuterovac-Jagodić, profesorica Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Psihologinja brani mlade: ''Taman kad pohvataju kako se trebaju ponašati, vide da se oni koji bi im trebali biti uzor ne pridržavaju mjera''

''Cijelo lice nam je važno. Ne samo oči i obrve nego i usnice, obrazi, donja čeljust jer licem komuniciramo ne samo emotivno stanje nego i svoj stav prema izrečenom, reguliramo komunikaciju, procjenjujemo interes sugovornika. Dakle, facijalna ekspresija važna je i za govornika i za sugovornika i za cjelokupnu socijalnu interakciju'', objasnila je komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Dodala je i kako je u komunikaciji vrlo važno posebnu pozornost posvetiti preciznosti artikulacije, razgovjetnosti, dostatnosti dikcije, dovoljnoj glasnoći, dakle sve ono što inače podrazumijevamo. U ovim situacijama komunikacije pod maskom važno je tome posvetiti dodatnu pozornost kako bismo bili što razumljiviji.

Za sve, eto, postoji rješenje. Govoriti nešto sporije, malo glasnije i više pažnje posvetiti gestikulaciji kako bismo što bolje jedni druge razumjeli.

 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju