Nataša Ban Toskić, predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine (KoHOM), otkrila je u Dnevniku Nove TV kako je prošao prvi dan masovnijeg cijepljenja u Zagrebu, ali i da dio pacijenata odustaje od cijepljenja kada shvate da ne mogu birati cjepivo.

Galerija +0 Nataša Ban Toskić, predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine

Prvog dana masovnijeg cijepljenja u Zagrebu je bila šarolika situacija, otkrila je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a, u razgovoru za Dnevnik Nove TV. ''Cijepilo se već danas na nekim punktovima, ali pravi zamah počinje sutra. Samo cijepljenje je prošlo besprijekorno, ali problem je administriranje'', kaže Ban Toskić.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Ilustracija Najnoviji podaci Stožera: Preminulo 19 oboljelih, više od 600 na bolničkom liječenju

Dodala je da su poseban problem opterećene telefonske linije. ''Telefoni nam danas nisu prestali zvoniti i mislim da smo velikom broju bolesnih danas bili nedostupni'', rekla je Ban Toskić. Sve su ordinaciju dobile samo 30 doza za cijeli tjedan, to se, kaže, čini doista malo, odnosno svega šest doza po danu. Nadamo se svi da će broj doza biti veći, ali tada očekujem teže uvjete rada, budu li cijepili samo liječnici obiteljske medicine'', kaže predsjednica KoHOM-a.

U Komori se i dalje drže ranijih teza, da je liječnike obiteljske medicine važno administrativno rasteretiti. ''U prvom redu da profunkcionira digitalna centralna platforma. Ali i da profunkcioniraju veliki punktovi. Predložila bih da se omogući slobodna prijava svih zdravstvenih radnika koji žele i imaju snage, da uskoče na koji punkt i pomognu nam'', kaže Ban Toskić.

Ne može reći koliko će trajati cijepljenje u drugoj fazi: "To je dosita nepredvidljivo".

Otkrila je i da su pacijenti prvog dana bili prilično zbunjeni. ''Ni sami ne znaju koje bi cjepivo. Imaju jako puno pitanja pri svakom pozivu. Mnogi odustanu kad čuju da nemaju izbora. Ne bih mogla reći da preferiraju neko posebno cjepivo. U ovom trenutku ne mogu birati, mi imamo samo AstraZeneca cjepivo'', rekla je Ban Toskić.

U slučaju da netko od pozvanih na cijepljenje odbije cjepivo AstraZeneca, još uvijek se ne zna kako će se postupiti. ''Ne postoji poseban protokol što s onima koji sada odbiju cjepivo. To su sve stariji pacijenti od 80 godina i ne znam kako bismo ih mogli i željeli penalizirati. Konačno, svatko ima pravo na izbor'', zaključuje Ban Toskić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju