Koronavirus na ulicama Berlina
Koronavirus na ulicama Berlina Foto: Afp

Njemački pokrajinski dopustio je održavanje masovnih prosvjeda u subotu protiv ograničenja nametnutih zbog koronavirusa nakon što je grad Berlin takve demonstracije zabranio.


 

Vezani članci Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda'' Nikola Grmoja Most se protivi drakonskim kaznama za kršenje mjera, Grmoja: "Tražimo da o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom"

Policija se pripremila za nasilne prosvjede, dok aktivisti koji se protive mjerama, putem društvenih mreža pozivaju pratitelje širom Europe da se okupe u Belinu.

Ogorčeni zabranom za koju gradske vlasti Berlina tvrde da je uvedena jer prosvjednici nisu nosili maske i održavali distancu na prethodni manifestacijama, aktivisti su poslali gradskim vlastima tisuće prijave za prosvjed ovoga vikenda.

"Okupljanja, koja nekoliko inicijativa planira održati 29. kolovoza protiv politike prema pandemiji koronavirusa savezne i pokrajinskih vlada, mogu se održati", stoji u presudi suda.

Njemačka je uspješnije od mnogih europskih zemalja upravljati koronavirusom te ima nisku stopu smrtnosti.

U posljednjim tjednima povećava se broj zaraženih, kao i u većini zemalja.

Kancelarka Angela Merkel u petak je apelirala na građane da se ne opuste u borbi protiv koronavirusa.

"Ovo je ozbiljna stvar, kao što je uvijek i bila. Morate ju i dalje uzimati za ozbiljno", kazala je Merkel.