Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najavili tužbe

Zabranili prosvjede protivnika mjera za suzbijanje pandemije: ''Ovo je pokušaj stvaranja diktatorskih uvjeta''

Grad Berlin u srijedu je zabranio nekoliko prosvjeda uperenih protiv mjera borbe protiv širenja koronavirusa planiranih za ovaj vikend.

''Može se računati s time da će u krugu sudionika prosvjeda doći do povrede aktualnih pravila borbe protiv širenja zaraze'', stoji u obrazloženju Ureda za javna okupljanja koji djeluje u sklopu unutarnjopolitičkog odbora Senata grada-savezne pokrajine Berlina.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Pozvali premijera na ostavku Više tisuća ljudi prosvjedovalo protiv mjera i programa cijepljenja, vodio ih kardiolog koji vladi poručuje: "Biramo da vi ne birate umjesto nas"

U obrazloženju se nadalje navodi da je prilikom sličnih prosvjeda početkom mjeseca masovno dolazilo do namjernog kršenja mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Senator za unutarnje poslove Berlina Andreas Geisel najavio je odlučnu intervenciju policije u slučaju nepridržavanja zabrane.

''Nisam spreman po drugi put dopustiti da Berlin postane pozornica za one koji negiraju koronavirus, desne ekstremiste i tzv. građane reicha'', rekao je Geisel u srijedu.

Organizatori najavili tužbe

Prosvjedi protiv mjera borbe protiv koronavirusa od samog početka okupljaju velik broj pripadnika desno ekstremnih grupacija među kojima su i tzv. građani reicha koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke, nego Njemačke u prijeratnim granicama. Nekoliko organizatora prosvjeda, pri čemu se radi o inicijativama iz cijele Njemačke, najavili su tužbu protiv zabrane.

Zabranu je također kritizirala desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). ''Ovo je pokušaj državnog aparata za stvaranje diktatorskih uvjeta'', rekao je zastupnik AfD-a Gottfried Curio. AfD je pozvao na prosvjede u subotu protiv zabrane prosvjeda, a predsjednik stranke Joerg Meuthen zatražio je ostavku berlinskog senatora za unutarnja pitanja Geisela.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene