Testiranje na koronavirus, ilustracija - 2
Testiranje na koronavirus, ilustracija - 2 Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Pixsell

Za one koji se u Njemačku vraćaju iz neke od pet rizičnih hrvatskih županija još najmanje dva tjedna testiranje na koronavirus je obvezno i besplatno. Mora se obaviti unutar 10 dana tijekom kojih osoba ne smije napuštati svoj dom. U suprotnom mora provesti punih 14 dana u karanteni.


Od utorka se mijenjaju pravila za testiranje povratnika u Njemačku, ali za one koji dolaze iz Hrvatske i njoj susjednih zemalja ništa se neće mijenjati najmanje još iduća dva tjedna.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Italiji najveći dnevni porast novozaraženih od svibnja, Europa uvodi nove restrikcije zbog bujanja epidemije Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj 234 nova slučaja zaraze: U Dalmaciji opet najgore. Korona u dvjema crkvama u Karlovcu, otkazana sva misna slavlja

Za ljude koji iz rizičnih hrvatskih županija (Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Požeško-slavonske) dolaze u Njemačku, bez obzira na državljanstvo, i dalje vrijedi obvezno i besplatno testiranje na koronavirus.

Do sad su se povratnici iz rizičnih zemalja i regija, među kojima je i pet hrvatskih županija, bili obvezni testirati na ulasku u zemlju ili provesti 14 dana u karanteni, dok su se povratnici iz država koje nisu na popisu rizičnih do sad mogli testirati dragovoljno i besplatno.

Od utorka, 15. rujna povratnici iz zemalja koje nisu rizične testirat će se samo ako zbog simptoma postoji sumnja na COVID-19, piše Deutsche Welle.

Kako će biti od 1. listopada?

Laboratoriji u Njemačkoj na rubu su snaga zbog testiranja na COVID-19 kojih na tjedan obave više od 1,1 milijun. Kritičari smatraju da se tako troši previše novca i resursa te da je efikasnije testirati ciljano.

Za sada još nije potvrđeno, ali vjerojatno će od početka listopada biti ukinuto testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u Njemačku. Tada će oni morati biti u kućnoj samoizolaciji punih 14 dana ili najmanje pet dana nakon čega bi se testirali u vlastitoj režiji te u samoizolaciji proveli vrijeme dok ne stigne negativan nalaz.