Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Afp

Predstavnici njemačke savezne i pokrajinskih vlada dogovorili su u srijedu produljenje sadašnjih strogih mjera zatvaranja do 7. ožujka, uz neka popuštanja poput otvaranja frizerskih salona od početka ožujka.


"Situacija s incidencijom od posljednjeg sastanka se poboljšala. Želim se zahvaliti građanima što su svojim ponašanjem doprinijeli poboljšanju situacije. No mi želimo još smanjiti incidenciju i zato produljujemo aktualne mjere“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu navečer nakon videokonferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Vezani članci Koronavirus u Turskoj Turci pred najstrožim lockdownom, zatvaraju sve na gotovo tri tjedna: U trgovinama gužve, na cestama kilometarske kolone Koronavirus u Turskoj - 1 Erdogan vraća lockdown: Turska pod novim, strogim restrikcijama

Ona je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprječavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj.

"Daljnje mjere su povezane s mutacijama virusa čije širenje moramo spriječiti pod svaku cijenu. Vrlo je važno da do sredine ožujka pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg vala", rekla je njemačka kancelarka.

U sektoru odgoja i obrazovanja, koji je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, donesena je odluka da to federalne jedinice riješe svaka prema vlastitoj procjeni.

"Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo otvarati tek od 1. ožujka, kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali ostavili smo otvorenim saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i odgojnih ustanova", rekla je Merkel i dodala kako je "federativni sustav bolji od centralističkog".

Od 1. ožujka trebalo bi dopustiti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i nošenja maski.

Njemačka kancelarka naglasila je kako i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata. Tako je i dalje dopušten susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

"Moramo biti oprezni s popuštanjem, zato će i dalje vrijedi pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću mjeru, što uključuje i rad od kuće gdje god je to moguće", rekla je Merkel.

I dalje na snazi ostaje obveza nošenja medicinskih maski u trgovinama i javnom prijevozu.

Kao sljedeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova, ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrijednosti od 35.

Novi sastanak u istom sastavu previđen je za 3. ožujka, kada bi se na temelju epidemiološke situacije trebalo odlučiti o daljnjim mjerama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata.