Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznala je u srijedu pogreške Bruxellesa u procesu odobrenja i cijepljenja stanovništva Europske unije protiv COVID-19, no branila je temeljna načela i rekla da je blok izvukao pouku.


U obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta čelnica europske vlade odgovarala je na kritike zbog presporog cijepljenja i prvotne, naknadno povučene odluke Bruxellesa o uspostavi tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske za izvoz cjepiva, što su osudili London i Dublin.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa Još jedna mogućnost: U Zagrebu uvedena i peta opcija za naručivanje na cijepljenje, a građani mogu birati i koje cjepivo žele Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje"

Von der Leyen je rekla da je isporučeno 26 milijuna doza cjepiva te bi do kraja ljeta 70 posto odraslih stanovnika u 27 članica EU-a trebalo biti cijepljeno.

"Činjenica je da danas nismo postigli što smo željeli u borbi protiv virusa", rekla je u obraćanju europarlamentarcima.

Priznala pogreške

"Kasnili smo s odobrenjem. Bili smo preoptimistični, podcijenili smo teškoće u masovnoj proizvodnji. Možda smo bili presigurni vjerujući da će narudžbe biti isporučene na vrijeme", rekla je.

Von der Leyen je priznala i pogreške zbog prvotne zabrane izvoza cjepiva, što je ubrzo bilo ispravljeno. "Duboko žalim zbog toga", rekla je Von der Leyen i dodala da će Komisija učiniti sve što može da zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj.

Izbjegavanje tvrde granice između Irske, članice Europske unije i Sjeverne Irske koja je u sastavu Velike Britanije, države koja je napustila Uniju, ključno je za zaštitu mirovnog procesa.

U obraćanju eurozastupnicima Von der Leyen je branila proces odobravanja cjepiva za europski blok. "Ne može biti kompromisa kad se radi o unošenju biološki aktivne tvari u zdravu osobu", rekla je.

EU pokreće novu mrežu kliničkih ispitivanja

Tri do četiri tjedna dodatnog vremena potrebnog za proces bilo je presudno ulaganje u povjerenje javnosti, čak i uz usporavanje europske kampanje cijepljenja, rekla je predsjednica europske vlade.

Bilo bi nepošteno i "ekonomski ludo" za jedinstveno tržište EU kada bi zajamčene doze dobilo tek nekoliko velikih država članica.

EU će pokrenuti novu mrežu kliničkih ispitivanja kako bi regulatori brže dobivati više podataka, najavila je predsjednica EK-a. Europska komisija ustanovit će radnu skupinu koja će ojačati proizvodnju cjepiva, rekla je.