Koronavirus, ilustracija - 8
Koronavirus, ilustracija - 8

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva.


Prema navodima Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak, i to - 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca u dobi od 50 godina i djeteta od 3,5 godina iz Zagreba te 34-godišnjeg muškarca iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Koronavirus, ilustracija - 3 U Hrvatskoj 577 novih slučajeva, manje preminulih nego jučer: U Zagrebu opet porast broja novozaraženih

Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenski infektolog nije optimističan: "Vrijeme je za zaoštravanje, ne popuštanje mjera"

Sva tri uzorka poslana su i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a, navodi Ministarstvo zdravstva.