Karantena u Šangaju
Karantena u Šangaju Foto: Afp

Tvornice u Šangaju pripremaju se za ponovno otvaranje nakon što je grad ubrzao napore za izlazak iz blokade uvedene radi suzbijanja COVID-a 19. Istovremeno su ondje zabilježeni novi smrtni slučajevi zaraženih koronavirusom.


Tvornice u Šangaju pripremaju se za ponovno otvaranje, jer je grad ubrzao napore za izlazak iz blokade uvedene radi suzbijanja covida-19, koja je primorala većinu poduzeća u kineskom gospodarskom središtu da zatvore pogone na gotovo tri tjedna.

Proizvođač električnih automobila Tesla pozvao je radnike natrag na posao kako bi se pripremio za ponovno pokretanje proizvodnje. Iako je isprva namjeravao nastaviti proizvodnju u jednoj smjeni ponedjeljkom, sada to želi učiniti u utorak. Jedan od razloga su problemi s logistikom.

Kineski partner Volkswagena i General Motorsa SAIC Motor najavio je da će danas početi s aktivnostima za nastavak proizvodnje.

Šangaj namjerava do srijede zaustaviti širenje ciovida-19 izvan karantenskih područja, što bi omogućilo daljnje ublažavanje karantene.

Juraj Damjanić Hrvat iz zatvorenog Šangaja za Dnevnik Nove TV: "Ljudima je dosadno i dosta"

Karantena u Šangaju UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Prijestolnica financija postala mjesto straha i terora: Stravične snimke iz najveće karantene na svijetu ostavljaju bez teksta

Zatvaranje je zaustavilo poslovanje u najmnogoljudnijem kineskom gradu. Stanovnici umorni od izolacije načičkani su u stanovima, a mnogi su suočeni s teškoćama u nabavci hrane, izgubljenim prihodima i razdvojenošću članova obitelji te lošim uvjetima u karantenskim centrima.

Ranije se najavljivalo da bi tvrtke u Šangaju mogle ostati otvorene uspiju li izolirati radnike na licu mjesta, no to se pokazalo preteškim za mnoge, uključujući Teslu i Volkswagen koji su zatvorili tvornice 1. travnja.

Čak i da su radnici bili voljni ostati u pogonima, nabava komponenti i sirovina za proizvodnju postala je preteška nakon što su gradovi u blizini Šangaja uveli vlastite mjere suzbijanja covida-19 te zato što je kamionski prijevoz ozbiljno poremećen.

Bijela lista

Kineski industrijski regulator u petak je objavio "bijelu listu" tvrtki uglavnom u šangajskom sektoru poluvodiča, auto-industrije i medicinske opskrbe, kojima je dozvolio poslovne operacije. Radnici tvrtki s popisa mogu podnijeti zahtjev za dozvolu za vožnju na posao i s posla.

Među tvrtkama koje se pripremaju za ponovno otvaranje su biotehnološka tvrtke Shanghai Raas Blood Products i Shanghai Pharmaceuticals.

Tvrtke koje se prijavljuju za nastavak rada moraju se opskrbiti medicinskim potrepštinama i uspostaviti zatvorene krugove za radnike koji moraju boraviti na radnom mjestu ili biti ograničeni na putovanje s posla i na posao.

Koronavirus u Kini Ostatak svijeta ublažava mjere, a oni strahuju od širenja zaraze: U velegradu koji je postao žarište javljaju o rekordnom broju novih slučajeva

Djeca i koronavirus Zapadni diplomati pozvali Kinu da ne razdvaja djecu od roditelja zbog bolesti

Šangaj je pod pritiskom da provede kinesku strategiju eliminacije covida-19 koja je uvelike suzbila koronavirus tijekom zadnje dvije godine, ali je otežana vrlo zaraznom varijantom Omicron.

U ponedjeljak je dužnosnica šangajske zdravstvene komisije Wu Qianyu rekla da će grad od ponedjeljka do četvrtka započeti novi krug dnevnih PCR i antigenskih testova za stanovnike u "zapečaćenim" i "kontroliranim" područjima.

"Nadamo se da će većina naših građana nastaviti surađivati kako bismo zaustavili širenje virusa, postigli cilj nulte razine covida na razini zajednice i što je prije moguće omogućili normalnu proizvodnju i nastavak života", rekla je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Koronavirus opet hara Kinom Planirali su ukinuti karantenu, a sad im država šalje vojsku i liječnike: Testirat će svih 26 milijuna stanovnika

Šangaj je proveo više od 200 milijuna PCR testova od 10. ožujka, kada su u gradu covid brojke počeli rasti, objavili su državni mediji.

Šangaj je također izvijestio da su tri zaražene osobe umrle u nedjelju, što je prvi put tijekom trenutne epidemije da je zabilježen smrtni slučaj među oboljelima od koronavirusa.

U megagradu - kineskom gospodarskom i financijskom središtu - raste ogorčenost zbog nedovoljnih zaliha hrane, problema s medicinskom skrbi ili zaražene djece odvojene od roditelja zbog pravila karantene.

Ne zna se koliko će izolacija trajati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju