Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neiskorištene doze

Na skladištu stoji više od 120 tisuća doza, a govori se o nedostatku cjepiva: Iz HZJZ-a objasnili o čemu se radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je dosad utrošila tek 72 posto raspoloživih doza cjepiva - na skladištu stoje gotovo 122 tisuće doza. Istovremeno se svakodnevno može čuti kako cjepiva nedostaje.

U Hrvatskoj se u skladištima trenutno nalazi 121.643 nepotrošene doze cjepiva. Prema podacima ECDC-a, kod nas je stiglo 411.008 doza cjepiva proizvedenih od strane tri odobrena proizvođača. Od toga je potrošeno 72,4 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Slika nije dostupna Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Ti podaci svrstavaju nas među zemlje koje imaju najniži postotak upotrebe, piše Jutarnji list.  Europski prosjek je 80 posto.

Najviše je do sada utrošeno Pfizerovih doza, 87 posto. AstraZenecu smo potrošili 60 posto, a Modernino cjepivo tek 44 posto. Na skladištima je najviše AstraZenece jer je dosad stiglo 168 tisuća doza, a potrošeno nešto više od 101 tisuće. Pfizera je stiglo 215.280, a potrošeno 187.695 doza, dok je Moderne došlo svega 57.728, a utrošeno je 25.637 doza.

Razloga tome je više, objašnjavaju iz HZJZ-a. Prije svega - oprez zdravstvenih vlasti. Dio cjepiva se čuva za docjepljivanje onih koji su već primili prvu kako ne se ne bi dogodilo da ostanu bez druge doze. Dio problema je u distribuciji, osobito cjepiva tvrtke Pfizer, a tu je i odbijanje građana da prime AstraZenecu.

Planiraju odmah obje doze

Zvjezdana Lovrić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smatra da nema razloga za zabrinutost.

"Prilikom provođenja cijepljenja, cjepitelji planiraju potrošnju uzimajući u obzir potrebe svojih pacijenata za primjenu prve, ali i druge doze cjepiva. Unaprijed je potrebno planirati i osigurati cjepivo za osobe koje u skorom vremenu trebaju dobiti drugu dozu, tako da nije realno očekivati 100% potrošnju", rekla je Lovrić.

"Također, treba uzeti u obzir i sam postupak distribucije, koji zahtijeva određeno vrijeme dok samo cjepivo dođe do krajnjeg cjepitelja", kazala je Lovrić i dodaje da se neka cjepiva pri dolasku u Hrvatsku zaprimaju u centralno skladište pa je potrebno vrijeme za distribuciju do krajnjih cjepitelja.

"Osim toga, dio županijskih zavoda nema hladnjake s ultra niskim zamrzavanjem, koji su potrebni za skladištenje Pfizera pa se te doze uzimaju prema potrebama", dodaje Lovrić.

Podaci se mijenjaju iz dana u dan

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako se podaci mijenjaju iz dana u dan. Prema posljednjim podacima iz baze e-cijepih, od 19. ožujka u 9:15 sati, utrošeno ukupno 81,42% zaprimljenog cjepiva. Kod cjepiva Pfizer utrošeno je 95% doza, slijedi AstraZeneca s utrošenih 69% doza te Moderna s utrošenih 57%.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene