Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o epidemiji koronavirusa

Vlada donira 43 milijuna kuna bolnici u Mostaru, premijer Plenković o odgovornosti za proboj virusa u dom u Splitu

Stanje koronavirusa u Hrvatskoj
Stanje koronavirusa u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 10 sati trebala je početi sjednica Vlade, ali je nekoliko minuta prije termina bez ikakva objašnjenja termin pomaknut na 11 sati.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su preksinoć dobili informaciju o proboju koronavirusa u Dom za starije u Splitu. U tijeku je izrada epidemiološkog izvješća o tome što se zaista dogodilo.

''Ako budu utvrđeni propusti u provedbi mjera, tada će župan donijeti odgovarajuće odluke za one koji su odgovorni'', rekao je predsjednik Vlade i objasnio da su zbog konzultacija sa županom odgodili početak sjednice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sjednica vlade Beroš objasnio dilemu umire li se s koronom ili od korone, Plenković: ''Unatoč epidemiji obilježit ćemo Jasenovac i Bljesak'' Slika nije dostupna nabavlja se zaštitna oprema Sjednica Vlade počela minutom šutnje za poginulu djevojčicu, premijer o koroni: ''Ovo je kriza bez presedana''

Očekuje da nadležni ministri još jednom dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa za osjetljive skupine građana. Rekao je da danas očekuju izvješće.

Rekao je da su 563 tisuće radnika prijavljene za mjere iz prvog paketa pomoći. Tvrdi da će sredstva za mirovine biti osigurana ma koliko trajala kriza. Zaželio je sretne blagdane, ali naglasio da se svi moramo pridržavati mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus.

Stanje koronavirusa u Hrvatskoj Stanje koronavirusa u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr

Podsjetio je da je jučer posjetio Split i naglasio da je potreban dodatni oprez unatoč tome što nema teže kliničke slike kod zaraženih. ''Svi se pitaju kad će popustiti mjere, ali ključ uspjeha u našim je rukama, treba se pridržavati se mjera i u vrijeme blagdana'', rekao je.

Ima prijava da se krše pravila na tržnicama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 44 dana. Podsjetio je na jučer donesene dvije mjere o otvaranju tržnica i produljenju rada trgovina uoči Uskrsa. ''To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Htjeli smo da ljudi dobiju svježe namirnice, ali sve se mora odvijati u skladu sa striktnim uputama'', naglasio je. Najavio je da će pratiti provedbu mjera, a kaže da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne.

Preraspodjela u proračunu i pomoć za BiH

Ministri su usvojili izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima se na popis zaraznih bolesti dodaje Covid-19.

Donijeli su i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se osiguravaju uštede od 2,1 milijardu kuna kako bi se moglo pomoći gospodarstvu pogođenom koronakrizom. Gotovo 90 posto sredstava ide za očuvanje radnih mjesta. U idućem razdoblju očekuje se, kaže, nova preraspodjela u proračunu.

43 milijuna kuna donirat će se Bosni i Hercegovini za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti Covid-19.  Novac će doznačiti sukcesivno Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u svrhu suzbijanja Covid-19 za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene