Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Ministrica Bedeković predstavila blaže mjere u domovima za starije i centrima za socijalnu skrb

Vesna Bedeković
Vesna Bedeković Foto: DNEVNIK.hr
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavila je mjere ublažavanja u sustavu socijalne skrbi.

U suradnji s epidemiolozima i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pripremilo je nove mjere prilagođavanja za pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi kako bi se olakšao svakodnevni život korisnicima i ublažio pritisak na zaposlenike u ustanovama u sustavu socijalne skrbi.

Nove mjere u sustavu socijalne skrbi

Pročitajte i ovo Provjereno - 1 sramota institucija Vani minus dva, a ona u stanu bez grijanja, leži u vlastitoj mokraći i izmetu: "Molim vas, pomozite joj vi kad neće država" Provjereno - 5 Sustav je ignorirao Starica bez grijanja i hrane prepuštena samoj sebi: ''Sramota za državu, pas u štenari bolje živi!''

Nove mjere odnose se na domove i različite korisničke skupine, dostupnost izvaninstitucijskih usluga i na rad centara za socijalnu skrb.

Od 11. svibnja 2020. korisnicima će biti omogućena dostava higijenskih potrepština, namirnica i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja u domovima za starije i nemoćne, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena u domovima i kod drugih pružatelja usluga uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, šetnje i boravak u prirodi i odlazak djece na dječja igrališta samostalno ili u pratnji stručnih radnika, ovisno o dobi i procjeni stručnih radnika. Pritom će se i nadalje vršiti prijam korisnika na privremeni smještaj u kriznim situacijama (žurni smještaj).

Od 18. svibnja 2020. dozvoljen je prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne prema listi čekanja, posjet starijim i nemoćnim korisnicima i korisnicima s invaliditetom uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera te izlazak starijih osoba i osoba s invaliditetom izvan prostora ustanove u kojemu se pruža usluga smještaja u pratnji zaposlenika doma i uz poštivanje mjera zaštite i fizičke udaljenosti.

Organizacija rada zaposlenika

S preporuke o sedmodnevnoj radnoj izolaciji prelazi se na preporuku organizacije rada u četverodnevnim smjenama radi smanjivanja broja radnika koji se u danu izmjenjuju kod pružatelja usluge.

Ostale epidemiološke mjere pružatelja usluge smještaja ostaju na snazi, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, mjere će se postrožiti u dogovoru s epidemiološkim službama.

Izvaninstitucijske usluge pružati će se u puno većem opsegu nego što je to bilo moguće do sada, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

Mjere popuštanja odnose se na veći obuhvat korisnika poludnevnog i cjelodnevnog boravka, osim online i rada na daljinu neke od usluga ponovno će se pružati u ustanovama, u prostorima ostalih pružatelja usluga, i u domu korisnika, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

Rad u centrima socijalne skrbi

Centri za socijalnu skrb neposredno će primati sve nove korisnike u prijemnom uredu, a korisnici koji su već u tretmanu dolazit će u dogovorenom terminu.
Stručni radnici centara će neposredno odlaziti u obitelji korisnika u svim situacijama kada je to potrebno.

Obiteljski centri će pružati usluge savjetovanja i pomaganja i obiteljske medijacije neposredno u svojim prostorijama i/ili on-line, prema dogovorenom terminu uz mjere zaštite

Centar za posebno skrbništvo nastavlja rad neposrednim kontaktom sa štićenicima i članovima njihovih obitelji uz sve mjere zaštite.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene