Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar Aladrović o mjerama za očuvanje radnih mjesta: "Ako dođe do bilo kakvih 'domišljatosti' poslodavaca, mi ćemo to sankcionirati"

Josip Aladrović i Mislav Bago - 4
Josip Aladrović i Mislav Bago - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Aladrović i Mislav Bago - 3 Josip Aladrović i Mislav Bago - 3 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović i Mislav Bago - 4 Josip Aladrović i Mislav Bago - 4 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović i Mislav Bago - 2 Josip Aladrović i Mislav Bago - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Aladrović i Mislav Bago - 1 Galerija 1/4 >>
Održan je sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu popuštanja mjera zaštite od koronavirusa. Najviše se razgovaralo o samoj provedbi mjera relaksacije. Što građani mogu očekivati, za Dnevnik Nove TV kazao je ministar rada Josip Aladrović.

Predstavnici sindikata istaknuli su kako ima puno nepoznanica te da je njihov utjecaj na donošenje mjera bio vrlo malen. Naveli su da postojeće radno zakonodavstvo nije prepreka uređenju rada u ovim izvanrednim uvjetima, no da nedostaje dijaloga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Sve više građana ove zemlje brine njihova radna sudbina, kome će država pomoći, kome ne, hoće li doći do suspenzije radničkih prava... Pitanja su to koje smo postavili gostu Dnevnika Nove TV, ministru rada Josipu Aladroviću.

Kako je kazao, na sjednici GSV-a bilo je riječi o mjerama koje su se dogodile uslijed pokretanja ekonomije, a druga tema je bio nacionalni program reformi koji će biti predstavljen u četvrtak na sjednici Vlade.

Izmjene Zakona o radu nisu bile tema

Za zahtjev sindikata za promjenom postojećeg Zakona o radu navodi da se o tome nije razgovaralo.

"Mi takve stvari rješavamo u socijalnom dijalogu. Danas se to nije povuklo kao tema sjednice GSV-a. Smatramo da je to još jedan u nizu zahtjeva na koje smo u posljednje vrijeme navikli, na neki način", kazao je Aladrović.

"Bit ću vrlo eksplicitan, u ovom trenutku to nije na stolu. Međutim, Zakon o radu je tema koja se uvijek pokreće na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća i u tripartitnom socijalnom dijalogu", istaknuo je i dodao da ne isključuje mogućnost da bilo koja izmjena Zakona o radu bude tema sljedećih sjednica.

"U ovom trenutku, ono što smatramo da nije oportuno ukoliko to zaista ne bude nekakav čin nužde. Mi smo svojim ekonomskim mjerama zaista pokrenuli gospodarstvo, pokrenuli smo ostanak gospodarstva na određenom nivou aktivnosti i smatramo da ćemo tim mjerama uspjeti očuvati našu ekonomiju. Ukoliko bude potrebe za nekakvih čvršćim i jačim rezovima, razgovarat ćemo o svemu. U ovom trenutku Zakon o radu nije tema razgovora", istaknuo je Aladrović.

Finalizirane isplate za radnike

Aladrović je kazao da su finalizirane isplate za stotine tisuća radnika za ožujak.

"Govorimo o oko 84.000, 85.000 poslodavaca, radnika oko 480.000 i oko milijardu i 580 milijuna kuna. Što se tiče travnja i svibnja, s obzirom da smo povećali iznos, s obzirom da očekujemo nešto povećani priljev radnika, očekujemo iznad dvije milijarde kuna", objasnio je i dodao da očekuju kako će se u travnju broj radnika zadržati na između 500.000 i 550.000 zaposlenika.

"Takva je slična projekcija i za svibanj", istaknuo je Aladrović.

"Za lipanj ćemo vidjeti. Mi smo ove mjere donijeli na tri mjeseca. Naravno da one, kao i sve gospodarske mjere, mogu biti ažurirane. Pratimo epidemiološku situaciju, pratimo stanje u gospodarstvu, pratimo stanje i s poslodavcima i, s druge strane, sa sindikatima tako da ćemo adekvatno i na vrijeme znati odreagirati", objasnio je.

Uskoro lista poslodavaca koji koriste mjere

"Međutim, s obzirom da smo tek jednu trećinu mjere konzumirali mislim da je prigodno pričekati i vidjeti efekte te mjere", kazao je Aladrović i kazao da su transparentnost i fiskalna odgovornost prioriteti te da će lista poslodavaca koji koriste mjeru biti objavljena.

"Lista će ovih dana biti dostupna svima na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i tu niti želimo nešto skrivati niti ćemo skrivati", najavio je.

Provjeravat će se predmet po predmet

Aladrović kaže da su kriteriji za ukidanje mjera poslodavcima oni koje je propisalo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te da su oni vrlo direktni.

"Ukoliko je netko dobio potporu mimo kriterija, ukoliko se dogodilo nešto da su krivo prikazani podaci, ukoliko je došlo do eventualno tehničkih poteškoća - to će sve biti razlozi za povrat sredstava", najavio je i dodao da će se odrađivati predmet po predmet i kako se utvrdi nepravilnost, tako će se novac morati vratiti u državni proračun.

Kažnjavat će one koji ne čuvaju radna mjesta, a koriste mjere

Država nije novac uplaćivala na račune radnika već poslodavaca. "Sve su ove mjere za očuvanje radnih mjesta. Vrlo je jasno propisano što je potrebno ispuniti da bi se koja radna mjesta očuvala i što je potrebno ispuniti da bi se ostvarilo pravo na potporu.

S obzirom na to, mi očekujemo od poslodavaca da budu odgovorni i isplate svima. Ukoliko dođe do bilo kakvih 'domišljatosti' poslodavaca, mi ćemo to sankcionirati", istaknuo je Aladrović i kazao da je smisao svega očuvanje radnih mjesta.

"Siva zona ne može biti jer mora ostati određeni nivo zaposlenosti očuvan da bi se mjera konzumirala. Mi ovo vidimo kao jednu mjeru koja je satkana i od pomoći poslodavcima i od pomoći radnicima. Ono što vidimo prema prvim rezultatima, ona je ostvarila svoje učinke.

Osim onih nekakvih prvih valova koji su se dogodili prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, u zadnjih desetak dana broj osiguranika držimo na istom nivou, što znači da je mjera uspjela", zaključio je Aladrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene