Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: Dnevnik Nove TV

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se rade izračuni za nove mjere za gospodarstvo, a osvrnuo se i na propale pregovore s liječničkim sindikatima.


''Radi se puno izračuna i uparivanje podataka HZZ-a i Porezne uprave, za neko vrijeme bit ćemo pametniji i znati koliko će to sve koštati'', rekao je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanje kad i koje mjere može očekivati gospodarstvo posrnulo u koronakrizi. Prema procjenama, radi se o 100 tisuća radnika.

Vezani članci Češki turisti stigli vlakom u Rijeku Gosti s paštetom na plaži postali spasitelji sezone, ali i megainvestitori: "Kad promislim, trebao bih nositi masku. Oprostite, zapravo se ne bojim" Kontrola na granici Austrije i Njemačke Inače ga uvode samo za zemlje u kojima je rat: Austrija uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u šest država Balkana

Ministar kaže da je svibanj prvi mjesec u kojem se u potpunosti vide efekti zatvaranja gospodarstva, a u smislu smanjenja prihoda. ''Tjedan za tjedan vidimo napredak, a u svibnju je 18 posto manja vrijednost fiskalnih računa u odnosu na isti mjesec lani'', rekao je. Izvijestio je da su kafići i restorani unatoč otvaranju i dalje na indeksu 40 u odnosu na prošlu godinu, dok je trgovina na malo, osobito prehrana, puno bliža indeksu 100. Također je otkrio da nam je PDV s jučerašnjim datumom u negativnom apsolutnom iznosu, što znači da su povrati bili veći nego što je država uprihodovala. Iako su brojke još loše, ministar kaže da se vidi dolazak turista.

Komentirajući i paket višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije, Marić je rekao da će sve razmotriti, ali da je važno da gledamo dugoročno. ''Kriza nam svima treba otvoriti oči'', poručio je.

Komentirao je i propale pregovore s liječničkim sindikatima. Rekao je da je Vlada bila protiv rezanja plaća i da su samo predložili odgodu dodatnog povećanja dok se ne vidi kako će se situacija dalje razvijati. ''To je ono što možemo podnijeti'', rekao je ministar i podsjetio da su plaće rasle horizontalno 14 posto.