Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"umorni smo od gluposti"

Sindikati u obrazovanju promijenili ploču i prihvatili Vladin prijedlog pa izazvali raskol, Ribić žestoko po Stipiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod izvijestili su u srijedu da se gotovo 75 posto njihova članstva izjasnilo protiv Vladina prijedloga o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplate regresa. Vladin prijedlog sindikati u školstvu ipak su prihvatili.

Predstavnici sindikata u obrazovanju nakon sastanka s predstavnicima Vlade izvijestili su da su pristali na ponudu te ove godine neće biti povećanja plaće.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Ministar financija Marko Primorac Zatvoren upis trezoraca Ministar Primorac o trezorcima: "Građani su odazivom pokazali da vjeruju državi"

"Nema povećanja osnovice kad u Hrvatskoj svima padaju plaće, to je znak solidarnosti", rekao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon sastanka s Vladom istaknuo je kako su se tri obrazovna sindikata znala izboriti za prava, a sad se fokusiraju na to "da ih zadrže da budu čvršća i jasnija za eventualne pregovore u rujnu.

"Pregovori s jasnim dodatkom temelju kolektivnog ugovora. Da svi gradski ugovori vrijede. Članovi su nas podržali da donesemo takvu odluku", rekao je Mihalinec.

"Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivnog ugovora", rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dodao je kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem CRO kartice, od koje je Vlada odustala.

"Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili", objasnio je Mihalinec.

Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum.

"Odricanje od povećanja znak je solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima", kaže Mihalinec, koji je dodao kako će u petak ujutro biti potpisivanje dogovora s vladom.

Ribić napao Stipića: "Umorni smo od njega i njegovih gluposti"

"Hoće li prijedlog Vlade biti prihvaćen, znat ćemo danas nakon što saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama", rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić. A rezultati tog istraživanja pokazali su da se 1270 članova izjasnilo se za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo, izvijestili su iz Preporoda. Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, najavili su kako će predstavnik Preporoda na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.

Šef Hrvatske matice sindikata Vilim Ribić nakon sastanka u Vladi Stipića je napao.

"Taktika koju smo mi radili od 2009. Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika sastoji se od jednog jedinog - nemoj ništa potpisati i onda iz busije napada one koje potpišu. Fascinantno je da on ostaje predsjednik sindikata. Umorni smo od njega i njegovih gluposti", kazao je Ribić.

Sindikati zdravstva razočarani odbili potpisati ponudu Vlade

Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočarenje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

"Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporord, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić.

Dodala je kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena.

"Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu takvu turističku sezonu", istkanula je Čulinović Ćaić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata mecinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je kako je razočarana da je bila pozvana za stol da bi se nečega odrekla.

"Duboko smo razočarani ovim činom. Medicinske sestre i tehničari ne žele potpisati, ne žele nikakvo odricanje. Tražili smo da nas se nagradi, a ne na način da nam se nešto oduzme", poručila je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak naglasio je da je ovaj postupak vlade neprihvatljiv, i da su članovi sindikata odlučili kako to neće prihvatiti.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade.

"Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon", objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada.

"To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo", zaključio je Stipić.

Aladrović: S javnim službama postignut dogovor, regres na račune građana

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako su sa sindikatima javih službi postigli dogovor o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru te o isplati regresa na račune građana, a ne putem cro-kartice.

"S javnim službenicima smo postigli dogovor, nadpolovičnom većinom prihvatili su onaj raniji prijedlog. Zauzeli smo stajalište da ćemo ipak regres od 1500 kuna isplatiti kako smo i do sada - na račune građana", rekao je ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi.

Istaknuo je da su bili dojma da članovi sindikata nisu bili dovoljno zadovoljni idejom cro-kartice te da će pregovore s državnim službenicima i namještenicima nastaviti u petak, a vjeruje da će oni završiti pozitivno.

Na pitanje je li uspjeh ako je šest od 11 sindikata odbilo ponudu Vlade, Aladrović kaže kako je to kompromis.

"Meni je drago da smo postigli sporazum. Samo to odbijanje, to su stvari koje se rješavaju unutar i između sindikata, ja kao dio Vlade ne bih ulazio u međusobne odnose", smatra Aladrović.

Naglasio je da isplata regresa direktno na račune građana ima jednak financijski obuhvat kao i isplata preko cro-kartica.

"Da li išao na cro-karticu ili bio isplaćen na račune korisnika, nama je svejedno. Htjeli smo napraviti posredan efekt u ekonomiji, mi vjerujemo da će i na ovaj način sve što isplatimo za regres završiti u domaćoj ekonomiji", objasnio je Aladrović.

Dodao je kako je trošak isplate regresa oko 300 milijuna kuna.

Sindikati u zdravstvu kao problem su naglasili neisplatu zaostalih prekovremenih sati, a ministar kaže kako su to definirali prije tri do četiri tjedna.

"Taj problem je djelomično riješen, postoji problem prošlosti, ali to je u domeni sudskih postupaka, to ne bih dalje komentirao", kazao je Aladrović.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene