Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turista sve više

Ministar o mjerama i koroni: ''Možemo s optimizmom gledati na budućnost''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da su pogodili prave epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi, s obzirom na povećan broj gostiju i činjenicu da brojke ne rastu s velikim napretkom.

"S obzirom na rekordan broj gostiju koji nam dolazi, nije iznenađenje da nam brojke novozaraženih rastu. One ne rastu nekom velikom progresijom. Mislim da smo s mjerama pogodili, pogotovo u dijelu angažmana lokalnih stožera i vlasti", rekao je novinarima Božinović.

Dodaje da ako se ovako nastavi razvijati epidemiološka slika, možemo s optimizmom gledati na budućnost i nadolazeće tjedne.

Na pitanje o povećanju cijena cjepiva proizvođača Pfizer, Božinović kaže da su sve potrošene doze, kao i one najavljene, što uključuje i nove varijante cjepiva, pokrivene ugovorima koje je ispregovarala Europska komisija.

"Mislim da je evidentno da će cijepljenje trajati, kao što i epidemija traje. A ove najave, vidjet ćemo što na to kažu Europska komisija i države članice", kazao je Božinović.

Po pitanju pozivnica za obljetnicu VRO Oluja u Kninu, ministar kaže kako te pozivnice šalju prema popisima koje izrađuju organizatori, odnosno posebne radne skupine Ministarstava obrane, hrvatskih branitelja te unutarnjih poslova.

"Okvir koji je postavljen sigurno je s epidemiološkog gledišta zadovoljavajući. Mi smo uvjereni da tu neće biti nikakvih izazova u smislu nekih novih žarišta", dodao je Božinović.

Za sada, kaže ministar, pozvano je oko 1500 ljudi, no dodaje kako je moguće da se nešto promijeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODLIČNE BROJKE HAC trlja ruke, srušili pretpandemijski rekord: I danas gužve prema moru, na Krčkom mostu kolona od sedam kilometara

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sezona u punom jeku Odlične vijesti s juga Hrvatske! U ovu je županiju u srpnju stiglo 90 posto više turista nego u isto doba lani

Izvijestio je kako se radi na epidemiološkim planovima za održavanje Alke i Maratona lađa.

"Organizatori su u svakodnevnom kontaktu s HZJZ-om i sigurno vode računa i o broju osoba. U onom trenutku kada smatraju da se može izaći s konkretnim objavama i najavama, onda će oni to i učiniti", kazao je Božinović.

Na pitanje o tome vjeruje li da će Hrvatska zadržati status sigurne turističke destinacije, Božinović kaže kako to ovisi o svima nama.

"Puno puta smo rekli da na dnevnoj bazi pratimo sve što se događa, uključujući i pojavu novih žarišta. U ovome trenutku možemo s optimizmom gledati da će kod sljedeće objave ECDC-a jadranska hrvatska i dalje biti u narančastoj zoni", naglasio je Božinović.

Na pitanje o nedavnim incidentima u sustavu policije, poput alkoholizirane vožnje te vrijeđanja kolega, Božinović kaže da je MUP ono ministarstvo koje vrlo brzo, promptno, i u skladu sa zakonom reagira te donosi odluke koje jasno pokazuju da se takav tip ponašanja neće prihvaćati.

"Svi koji tako djeluju morat će snositi sankcije. Govorimo o stalnoj edukaciji koja je najvažnija, dio prevencije, pogotovo kada govorimo o obrazovanju policijskih službenika", naglasio je Božinović.

Istaknuo je činjenicu da Hrvatska od 2000. godine nema srednju policijsku školu, što smatra problemom.

"Mogu najaviti, nakon niza godina svladavanja birokratskih i drugih zapreka, da ćemo od jeseni krenuti s prvom generacijom srednje policijske škole, za sada treći i četvrti razred, jer smo uočili da je to bila potpuno pogrešna odluka koja je dosta utjecala na to da mladi ljudi u tom obrazovanju za policijske službenike ne dobiju onu količinu znanja i informacija koji su neophodni da bi se kvalitetno obavljao posao", zaključio je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene