Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uživo s terena

Vjetar je malo popustio, no veliki požar kod Trogira još nije pod kontrolom, iscrpljeni gasitelji poslali važnu poruku turistima i građanima

Aktualno Galerija Velik požar u okolici Trogira - 5 Velik požar u okolici Trogira - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kovačević Ivan Kovačević Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič Mario Jurič Foto: DNEVNIK.hr Velik požar u okolici Trogira - 3 Velik požar u okolici Trogira - 3 Foto: DNEVNIK.hr +8 Velik požar u okolici Trogira - 4 Galerija 1/13 >>
U ponedjeljak prijepodne buknuo je veliki požar na trogirskom području. Požar je krenuo iz Segeta Gornjeg. Gori nisko raslinje i borova šuma, a gašenje je od jutra otežavao jak vjetar i nepristupačan teren. Prema najnovijim informacijama stambeni objekti nisu ugroženi. Zbog požara došlo je do zatvaranja dijela zračnog prostora - dio letova preusmjeren je u Zadar - potvrđeno je iz Zračne luke Split. Uzrok požara još nije poznat. U gašenju požara do mraka su pomagala tri kanadera, dva Airtractora te helikopter.

* veliki požar kod Trogira gori od prijepodne, gašenje otežava vjetar

U nastavku pratite razvoj događaja iz minute u minutu:

23:40 Na terenu u su 22 vozila i 91 vatrogasac. Kanaderi dolaze opet ujutro. 

" O većim štetama nisam upoznat, sve kuće smo obraili tako da smo dosta zadovoljni i nadamo se mirnoj noći", rekao je za Večernje vijesti Nove TV Marin Buble, zapovjednik požarnog područja Trogir

21:15 "Zračne snage su se povukle s dolaskom mraka, ali na tlu dolazi smjena vatrogasaca i sada se raspoređujemo za noć", kazao je za DNEVNIK.hr zapovjednik operativnog područja Trogir Marin Buble i dodao kako će na terenu do jutra sigurno ostati stotinjak gasitelja. > Opširnije

19:26 U ovim trenucima stambeni objekti ni kuće nisu ugroženi, ali kanaderi i zračni traktori još djeluju i gase.

"Vatrogasci nadljudskim snagama kao i piloti kanadera i zračnih traktora pokušavaju lokalizirati ovaj požar", izvijestio je Mario Jurič s požarišta gdje je razgovarao s Marinom Bublom, vatrogasnim zapovjednikom trogirskog područja.

Velik požar u okolici Trogira - 5 Marin Buble (Foto: DNEVNIK.hr)

Da je situacija posljednjih sati nešto bolja potvrdio je sam Buble.

"Vjetar je malo popustio, ali je to na momente, javljaju se refuli. Nadamo se uz pomoć zračnih snaga u noć ući u mirniju situaciju", kazao je Buble, ali i apelirao na turiste i građane da ne smetaju vatrogascima i njihovim vozilima pokušavajući fotografirati i snimiti požar.

"Šaljem jedan apel svima, dakle suzdržite se i nemojte se približavati liniji vatre, pustite vatrogasce da rade svoj posao i sve će proći mnogo ugodnije", kazao je Buble.

Dodao je kako će zračne snage gasiti do mraka.

18:27 Vatru je gasio i mještanin Segeta Donjeg Dragan Alajbeg.

"Dan je bio zanimljiv, prvi dan godišnjeg. Vidio sam da gori poviše sela, skupio sam oca i krenuli smo spašavati selo. Cijeli dan gasimo sa sjeverne strane, pokušali smo da vatra ne uđe u selo i u tome smo uspjeli", kaže Dragan dodajući kako se priča da je požar krenuo iz trafostanice u Segetu Gornjem.

"Bilo je ovdje i prije požara, ali se ne sjećam da je bila ovakva fronta", kaže.

18:14 "Strašno, opasno, suha je trava. Kuće su blizu, nitko ne stoji, ali vrijede. Došlo je strašno blizu, strašno je to sve vidjeti", kaže mještanin Ivica Barada zgražajući se nad današnjim požarom koji je još aktivan.

"Vatrogasci gase od jutra, ljudi rade, ima ih masu, međutim teško je to. Suha je trava, a vjetar puše. Do noći, dok vjetar ne padne bojim se da se neće smiriti, onda ćemo vidjeti", kaže.

17:06 Sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Ivanom Kovačevićem iz požarom ugroženog mjesta Plano uživo se za Vijesti Nove TV javio reporter Mario Jurič koji je izvijestio kako se situacija na požarištu mijenja doslovno iz minute u minutu. 

Velik požar u okolici Trogira - 5 Mario Jurič (Foto: DNEVNIK.hr)

"Kao što vidite, požar je aktivan. Sada gasi 170 vatrogasaca s 50 vozila. Vatra nije pod kontrolom", kazao je Kovačević i potvrdio kako je izgorjela jedna kamp kućica i nagorio jedan gliser.

"Stambeni objekti nisu ugroženi, ovdje u Planom je najveće naselje pa je većina snaga ovdje. Gašenje otežava jak vjetar i nepristupačan teren, s mehanikom tu ne možemo doći. Ovo gdje su putevi smo rješili", potvrdio je Kovačević.

Velik požar u okolici Trogira - 5 Velik požar u okolici Trogira - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Istaknuo je kako sada slijedi najgori dio.

"Očekuje nas borba, bit ćemo ovdje cijelu noć, a sigurno i veći dio sutrašnjeg dana. Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge", rekao je Ivan Kovačević koji o uzroku požara nije htio nagađati već je istaknuo kako vatrogasnih snaga zasad ima dovoljno. 

17:00 "Zbog požara u Segetu Gornjem došlo je do zatvaranja dijela zračnog prostora što je uzrokovalo poremećaj u slijetanju nekolicine zrakoplova, tako da su tri zrakoplova sletila u Zadar, iz Milana, Amsterdama i Berlina i jedan Krakova. Iz Beograda se zrakoplov vratio natrag, a iz Beča je sletio u Zagreb. Nadamo se da će se u narednim satima situacija u cijelosti normalizirati", rekao je za Vijesti Nove TV Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split.

16:02 Iz Vatrogasne zajednice izvijestili su o posljednjem stanju u gašenju požara kod Segeta Gornjeg. 

"Na gašenju požara kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno je angažirano 168 vatrogasaca sa 49 vozila. Teško pristupačan teren, blizina naselja kao i vjetar otežavaju gašenje u kojem sudjeluju JVP-ovi: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split. Pored zemaljskih snaga sudjeluju i zračne snage sa 3 Canadaira, 4 Air Tractora i 1 helikopter Mi8.

"Situacija je trenutno puno bolja, krak požara koji je išao prema jugoistoku je zaustavljen. I dalje se nastavlja s gašenjem na nepristupačnom terenu", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjećamo, Županijski vatrogasni operativni centar Split je u 10:15 zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Seget Gornji, a požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma.

15:44 "Požar se širi, nemamo ga pod kontrolom, radimo nadljudskim naporima da riješimo. Sve snage idu za Plano, teško ludilo je", kazao  je za Dalmatinski portal o trenutačnom stanju na požaruištu županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.  

15:17 Iz Ministarstva obrane izvijestili su kako požar gase dva Airtractora AT-802, dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1, a jedan Airtractor AT-802 na izviđanju na ruti Zadar-Knin-Zadar.

Iz MORH-a dodaju kako od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 2. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 47 požara i to u: 19 u Šibenskoj-kninskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 10 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 31 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je pet puta i ostvario je pet letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 13 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Zbog gašenja zauzet trak državne ceste DC 58

U ponedjeljak oko 10 sati buknuo je veliki požar na području Segeta Gornjeg iznad Trogira.



Zbog gašenja požara zauzet je na DC 58 jedan kolnički trak vatrogasnim vozilima dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika, obavijestila je splitska policija i pozvala na oprez.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Istri NIZ ŠTETA U CIJELOJ ZEMLJI Zbog nedjeljnog nevremena i požara angažirano 650 vatrogasaca, Civilna zaštita objavila pregled šteta po županijama

Tri kanadera i jedan helikopter



Požar gasi ukupno 72 vatrogasaca s 24 vatrogasna vozila iz JVP Grada Trogira, DVD Trogir, DVD Okruk, DVIP Split, DVD Solin, DVD Vranjic, DVD Kaštel Gomilica, DVD Slatine, JVP Split, DVD Marina, pobrojali su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Požar se sve više širi, vjetar koji puše odmaže vatrogascima. U pomoć su pozvane vatrogasne snage iz Splita i šireg splitskog područja, piše Dalmacija Danas.

Požar nošen vjetrom brzo se širi

Požar na brdovitom području nošen je vjetrom i vrlo se brzo širi, a zahvaćeni su trava, nisko raslinje i borova šuma.

 

Kuće zasad, kako doznajemo, nisu ugrožene.



O brojkama u ovoj požarnoj sezoni govorio je na primopredaji vatrogasnih vozila u Zagrebu glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković: ''Do sada je u Hrvatskoj zaključno s 31. srpnja zabilježen 2141 požar na otvorenom prostoru, govorim samo o priobalju. To je tisuću požara manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I sama opožarena površina do sada je 8.000 hektar jer smo prošle godine imali više od 33.000".

"Danas je kod Segeta Gornjeg buknuo požar, a kojim je zahvaćeno nisko raslinje, trava i borova šuma", priopćeno je iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

"Požar gase 72 vatrogasca s 24 vatrogasna vozila te tri kanadera, dva Airtractora te jedan helikopter s uređajem za gašenje", dodaje se u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene